Italský novinář promluvil o zaplavení Evropy uprchlíky. Náměstek Prouza mu pak připomněl, co Itálie mohla přijmout a odmítla

16.06.2015 22:39

Zpravodaj České televize v Bruselu Bohumil Vostal, státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a italský publicista Andrea Pieralli hovořili v úterních Událostech, komentářích České televize o tom, co se stane, pokud Česko a další státy odmítnou kvóty pro uprchlíky a Italům dojde trpělivost – zavřou oči a otevřou své hranice tisícům lidí dál do Evropy.

Italský novinář promluvil o zaplavení Evropy uprchlíky. Náměstek Prouza mu pak připomněl, co Itálie mohla přijmout a odmítla
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Rozpory mezi členskými státy jsou opravdu veliké,“ konstatoval hned v úvodu Vostal ve věci kvót. Nejtvrdší spory se vedou o to, zda budou kvóty dobrovolné, či nikoliv. Itálie či Řecko se domnívají, že princip dobrovolnosti by u kvót ničemu nepomohl.

Stejně jako v pondělí byl i v úterý hostem pořadu také státní tajemník Tomáš Prouza. „Víme také to, že rozhodnutí padne na konci června na evropské radě, a víme, že ani jedna ze stran nemá šanci vyhrát, takže bude muset být přijat kompromis,“ poznamenal pracovník Úřadu vlády, který zdůraznil, že se uzavřou jiné hranice, pokud je otevře Itálie.

Uprchlíci riskují vše, chtějí proto získat co nejvíce

Pieralli doplnil, že slova italských politiků o tom, že pustí uprchlíky přes své hranice, jsou spíše planou výhrůžkou. „Itálie má silné vazby např. na Angelu Merkelovou,“ prohlásil. Faktem však také je, že italská ekonomika není nejsilnější a zkrátka už nestíhá s tak obrovským přílivem uprchlíků pracovat. Prouza uznal, že je to možné, ale kontroval, že další evropské státy nabízejí peníze i úředníky, aby byla vlna uprchlíků zvladatelná. „A Itálie na to nereaguje,“ posteskl si. Česko je podle jeho názoru schopné uprchlíky přijmout, ale jen ty, na které si ukáže, které označí za integrovatelné.

Jenže Itálie je bohatá v porovnání se Sýrií či Eritreou, poznamenal komentátor, proč tedy uprchlíci nechtějí zůstat v Itálii a míří dál? Pieralli odvětil, že jde o lidi, kteří riskují své životy, a když už se dostali do Evropy, chtějí jít tam, kde se podle svého názoru budou mít nejlépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…