Italský premiér: Ať EU rozdělí migranty. Bude to test vztahů s našimi partnery

06.06.2018 9:42

Italský premiér Conte promluvil na téma migrace a příliš tím nepotěšil členské státy, které odmítají přerozdělování uprchlíků dle kvót navržených Evropskou komisí.

Italský premiér: Ať EU rozdělí migranty. Bude to test vztahů s našimi partnery
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Euroskeptická vláda v Itálii vzbuzovala zejména u států Visegrádské čtyřky naději, že bude posílena jejich pozice v oblasti přistěhovalecké politiky. Představitelé Hnutí pěti hvězd a Ligy severy dávali jasně najevo, že chtějí migraci omezit a deportovat stovky tisíc migrantů do jejich mateřských zemí. Nyní se však ukazuje, že Itálie se chce v prvé řadě zbavit ilegálů, a to i na úkor ostatních členských států Evropské unie.

Premiér Conte vyzval Evropskou unii, aby přehodnotila dublinský systém s cílem zvýšit sdílení odpovědnosti a zavedení automatického principu povinného přerozdělování žadatelů o azyl. Jinými slovy, Itálie požaduje, aby byli z jejího území přerozdělováni migranti do dalších členských zemí EU. To je přitom přesně to, co zejména státy Visegrádské čtyřky odmítají. O reformě dublinského systému se včera jednalo v Lucembursku a na konci tohoto měsíce proběhne setkání všech ministrů vnitra zemí EU.

Conte ve svém projevu v Senátu, kde se později hlasovalo o důvěře jeho vládě, také zmínil, že migrace bude pro vládu klíčové téma. „Prvním testem nového vedení dialogu s našimi evropskými partnery bude přistěhovalectví,“ uvedl premiér. Mezitím se dostal do problémů jeho ministr vnitra a šéf Ligy severu Salvini, který prohlásil, že Tunisko do Itálie dováží odsouzené zločince. Tamější vláda si předvolala italského velvyslance a požadovala vysvětlení výroků Salviniho.

Vysvětlovat však bude muset italská vláda v příštích dnech a týdnech také zahraničním investorům a Bruselu. Vládní program totiž zahrnuje plány na snížení daní či snížení věku pro odchod do důchodu. Všechna tato opatření by měla přijít na závratných 126 miliard eur a Itálie by tak opět nebyla schopna dodržet rozpočtová pravidla. Podle ekonomických expertů je zřejmé, že bude muset vláda nejenom ve svých ekonomických plánech poněkud slevit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…