Italský velvyslanec se v ČT zastal Sobotky ohledně Ruska a sankcí

02.09.2014 20:08

Itálie čelí obrovskému náporu běženců zejména ze zemí severní Afriky. Italský velvyslanec v České republice Pasquale d’Avino uvádí, že to jeho zemi sice stojí hodně peněz, nicméně se snaží „nešťastníkům“ pomáhat jak to jde. Zejména proto, aby se ze Středozemního moře nestalo pohřebiště. V Interview ČT24 se postavil na stranu českého premiéra Bohuslava Sobotky, když zdůraznil, že je třeba zabránit eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu. Sankce by podle něj měly být rovněž doprovázeny dialogem.

Italský velvyslanec se v ČT zastal Sobotky ohledně Ruska a sankcí
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Od začátku roku se na březích Apeninského poloostrova vylodilo přes sto dvacet tisíc uprchlíků. Podle italského velvyslance se běženci snaží dostat do Itálie zejména kvůli anarchii, která vládne v zemích jako je Libye a rovněž kvůli obrovským hospodářským problémům, které sužují mnohé africké země.  

D’Avino nepovažuje běžence za hrozbu, nýbrž je označuje za „nešťastníky“. I proto prý Itálie vynakládá obrovské množství peněz na pomoc uprchlíkům. Snaží se je zachránit před utonutím a zabránit tomu, aby se Středomoří stalo hřbitovem.

Itálii by s uprchlíky měla začít pomáhat i Evropská unie. Evropská komise by měla financovat program na kontrolu unijních hranic Frontex a nově bude údajně vytvořen program Frontex plus, který bude usilovat o posílení hlídek.

Nejenom sankce, ale i dialog

Ukrajinskou krizi bychom měli podle italského velvyslance brát vážně, nicméně je prý třeba zachovat chladnou hlavu. Evropa podle něj musí Rusku vyslat jasný signál, i proto se prý EU rozhodla pro politiku sankcí. Italský diplomat nicméně považuje za důležitý rovněž dialog, který by neměl být opomenut. Český premiér Bohuslav Sobotka má prý pravdu, když říká, že musíme zabránit eskalaci. 

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…