Italští politici: Přistěhovalci v Evropě šíří ebolu a tuberkulózu a znásilňují. Klidně pojďme do války

10.06.2015 18:23

Rostoucí imigrace do Itálie má dopady i na italskou politickou scénu. Nervozita zachvacuje už i italskou levici, tradičně k přistěhovalectví vstřícnější. Ministr zahraničí Paolo Gentiloni a ministryně obrany Roberta Pinottiová se dali slyšet, že „Itálie je připravena k vojenské intervenci v Libyi, samozřejmě v rámci mandátu OSN a za spolupráce jiných evropských i severoafrických zemí.“

Italští politici: Přistěhovalci v Evropě šíří ebolu a tuberkulózu a znásilňují. Klidně pojďme do války
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Premiér Renzi z vládní Demokratické strany oba ministry okřikl a dodal: „Prosím žádnou hysterii, nyní je na řadě diplomacie, a teprve kdyby neuspěla, požádáme OSN o zákrok.“ (zde)

V mafii méně zločinců než v parlamentu

Opoziční pravicová Berlusconiho Vzhůru, Itálie a středopravicová Nová středopravice, minoritní vládní partner v čele s A. Alfanem, současným ministrem vnitra, se snaží o „funkční“ přístup a používají mírnější rétoriku ovlivněnou mj. i apely katolické církve, která má v italské veřejné diskusi značný vliv.

Všechny strany establishmentu čelí kritice těžko zařaditelné (údajně proenvironmentální, ale protiunijní) strany komika Beppe Grilla M5S (Hnutí pěti hvězd), jenž na sebe již v minulosti upoutal pozornost svými výroky. Prohlásil například, že Neapol včetně jejích mafiánských čtvrtí je mu milejší než italský parlament, protože „podíl trestně stíhaných osob je v italském parlamentu třikrát vyšší než v mafiánských čtvrtích Neapole“.

Ať si zažije znásilnění

Tématem imigrace se však nejvíce zabývá Liga Severu, což souvisí se skutečností, že tato dříve separatistická strana hledá nová „celoitalská“ témata. Nachází je jednak v kritice Evropské unie a společné měny a potom právě v otázce přistěhovalectví (imigranti z „jihu“ jsou často „přerozdělováni“ na sever, nezřídka do chudších a předměstských čtvrtí, kde má Liga Severu svou tradiční voličskou klientelu).

Když se před časem ministryní pro integraci v levicové vládě Enrika Letty (z Demokratické strany) stala politička černé pleti Cecile Kyengeová, vyvolalo to řadu výroků právě z řad politiků Ligy Severu. Europoslanec Ligy Severu Mario Borghezio ministryni obvinil, že chce v Itálii zavádět „kmenové tradice“, a jiný politik této strany prohlásil, že by Kyengeová měla být znásilněná, aby porozuměla obětem zločinů páchaných imigranty (zde).

Ebola a tuberkulóza

V souvislosti s přistěhovaleckou vlnou poslední doby komentoval Beppe Grillo zprávy, že se někteří italští policisté pohybující se kolem ilegálních imigrantů nakazili tuberkulózou. „Snažíme se importovat tuberkulózu,“ řekl. „Africké státy uzavírají své hranice, aby omezily šíření eboly, my ale ty svoje otevíráme bez jakékoli lékařské kontroly těch, kteří přicházejí bůhvíodkud (zde).“

Liga nazvala vlnu příchozích „invazí“ a v řadě měst severu uspořádala masové demonstrace. Matteo Salvini na svém Twitteru napsal: „Dvanáct lodí plných imigrantů na jih od Lampedusy. Pomozte jim, ale nenechte je vystoupit: máme jich tady už dost!“ (zde)

V nedávných regionálních volbách zaznamenala obě uskupení, tedy Hnutí pěti hvězd i Liga Severu, vzestup podpory často právě na úkor vládní Demokratické strany Mattea Renziho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sap

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…