Italští voliči změnili preference. Salvini se svou protiimigrační Ligou raketově roste

27.07.2020 22:35

Zatímco Česko čekají sněmovní volby již příští rok, Itálii čekají sněmovní volby až v roce 2023. Agentury přesto sledují zdejší nálady voličů. A zjišťují jedno. Liga Mattea Salviniho významně posílila, zatímco popularita vládního hnutí Pět hvězd padá.

Italští voliči změnili preference. Salvini se svou protiimigrační Ligou raketově roste
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Když byl Matteo Salvini italským ministrem vnitra, tvrdě vystupoval proti migrantům přijíždějícím do EU. V posledních volbách získal Salvini s Ligou přes 17 procent hlasů. Momentálně mu průzkumy přiznávají podporu voličů přesahující 23 procent. Zdá se tedy, že voliči oceňují Salviniho opoziční práci.

Naproti tomu hnutí Pěti hvězd, které poslední volby vyhrálo se ziskem takřka 33 procent, se momentálně těší podpoře necelých 16 procent lidí. Nejsilnější vládní strana tak zažívá tvrdý pád. Polovina voličů, kteří jí dali hlas ve volbách, se od vládních Pěti hvězd odklonila.

Naproti tomu druhá vládní strana - italská sociální demokracie - posiluje. Ve volbách jí dalo hlas necelých 19 procent lidí, zatímco teď sociálním demokratům vyjadřuje podporu necelých 22 procent.

Mezi voliči také padá důvěra ve Stranu Forza Italia Silvia Berlusconiho, který v posledních volbách získala 14 procent hlasů a v tuto chvíli jí vyjádřilo podporu necelých 8 procent lidí.

Italský průzkum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…