Ivan Bartoš chápe pískání na Babiše: Vesele s minulým režimem spolupracoval, a teď se bude posmívat, že děkuje za preference?

25.08.2018 18:04

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro deník Právo vysvětlil, proč má pochopení pro demonstranty, kteří při vzpomínkové akci 21. srpna u Českého rozhlasu pískali na Andreje Babiše. Prozradil také, že Piráti hodlají vyhrát komunální volby v Praze a řídit hlavní město lépe než stávající primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová. A to nebylo zdaleka všechno...

Ivan Bartoš chápe pískání na Babiše: Vesele s minulým režimem spolupracoval, a teď se bude posmívat, že děkuje za preference?
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše by měli čeští politici ve své každodenní práci fungovat tak, aby bylo zřejmé, že jim na srdci leží občané a liberální demokracie, a nebudou se demokracie dovolávat jen u příležitosti slavných či smutných výročí.

„Od představitelů státu se očekává, že budou klást věnce a účastnit se pietních akcí, ale už svou každodenní činností a stylem komunikace by měli naplňovat ideály liberálně demokratické politiky ČR, zvlášť když si připomínáme takto závažný moment v historii. Jenže řada politiků události relativizuje včetně premiéra, který se nedávno na tiskové konferenci velmi podivně vyjádřil na adresu okupantů slovy ‚kdo to byl, nevím, lidi říkali, přišli Rusáci‘,“ připomněl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Lidé, kterých se to osobně týká, a pamatují to, to samozřejmě vnímají citlivěji. A premiérova finální reakce na pískot na závěr, že děkuje za rostoucí preference hnutí ANO, to na pietu rozhodně nepatřilo,“ pokračoval. Lidé prostě dali najevo, že Andrej Babiš jako člověk, který vstoupil do komunistické strany po srpnové invazi roku 1968, jejich ideály nereprezentuje.

Na druhé straně Bartoš nevidí problém v tom, schvalovat třeba i s Babišem zákony, které prospějí této zemi. Nepřiklání se prý k levici nebo k pravici, hlasují zkrátka pro to, co je podle nich pro Česko nejlepší. Navíc jsou prý velmi transparentní, čímž se podle Bartoše liší od ostatních politických stan. Andrej Babiš sice také sliboval, že bude jiným politikem, jenže to nesplnil. Alespoň podle Bartoše ne. Místo toho Babiš údajně naskočil do starých kolejí a údajně se chová úplně stejně jako kdysi expremiér Jiří Paroubek, expremiér Mirek Topolánek nebo někdejší ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Andrej Babiš s politiky minulé éry vesele spolupracoval. Pak ho přestalo bavit doprošovat se ČSSD a dalších a rozhodl se do politiky jít sám. Vzhledem k věcem, které objevujeme již z dob vlády koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kdy byl pan Babiš na ministerstvu financí a na dopravě seděl za ANO pan Ťok, nebojím se říci, že penězotoky v rozporu s určením tekly vesele dál, stejně tak dotační programy,“ vypálil na současnou vládu Bartoš.

„V ČR se nenosí krabice s vínem. Korupce je systémová deformace zakázek a dodávek služeb a práce pro stát. Andrej Babiš je celou dobu i nyní v největším střetu zájmů v historii ČR a nejedná se jen o dotace pro Agrofert, Uniles a další firmy. K řadě věcí jsme předložili veřejnosti důkazy,“ nešetřil dál ostrými slovními náboji.

Když se díval na tváře poslanců, kteří před několika týdny hlasovali pro důvěru vládě, Bartoš v nich prý viděl utrpení a stud. Někteří zákonodárci se podle jeho názoru styděli za to, že hlasují pro Babišův kabinet, který se musí opírat o komunisty.  

Svou politickou autentičnost dávají Piráti najevo tím, že hlasují pro zbrždění růstu platů politiků. Systém konstrukce platů politiků je prý od základů postaven špatně. Podle Bartoše by bylo lepší, kdyby byl růst platů politiků navázán na růst ekonomiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pár slov Bartiš věnoval i situaci v Praze před komunálními volbami. „Chceme vyhrát v Praze, ostatně poslední průzkumy některých politických stran říkají, že tuto ambici Piráti naplní. Ale záleží na tom, jak se bude vyvíjet povolební vyjednávání. Bojím se, že dojde k dohodě ANO a ODS,“ podotkl Bartoš.

Věří, že jsou pražští Piráti dost schopní na to, aby mohli řídit hlavní město. Nemají sice tolik politických zkušeností jako členové ČSSD či ODS, ale politické zkušenosti neměla ani Adriana Krnáčová, a stejně čtyři roky řídí město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…