Ivan Bartoš v rádiu: Zeman má Babiše i Hamáčka v hrsti

04.07.2019 13:25

Dnes odpoledne se prezidentovi Miloši Zemanovi, předsedovi vlády Andreji Babišovi a šéfovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi možná podaří vyřešit současnou politickou krizi. Šéf opozičních Pirátů Ivan Bartoš na vlnách Českého rozhlasu prozradil, jak se dívá na vládní krizi a co může, či spíše nemůže přijít v době příštích sněmovních voleb.

Ivan Bartoš v rádiu: Zeman má  Babiše i Hamáčka v hrsti
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

Antonín Staněk (ČSSD) neměl být již více než měsíc ministrem kultury, jenže je, protože prezident Miloš Zeman dosud nevyhověl požadavku premiéra Andreje Babiše a Staňka neodvolal z vlády – a sociální demokracie tak nemá možnost realizovat svou personální politiku na resortu, který jí podle koaliční smlouvy náleží.  

Bartoš věří, že na dnešní schůzce v Lánech premiér Babiš tuto situaci zvrátí. „Věřím, že pan premiér Babiš situaci vyjedná, protože prezident se pohybuje na hraně ústavnosti. Jsme v parlamentní demokracii a za delší konec provazu tahá prezident. Kdyby došlo k rekonstrukci vlády, bude někoho pověřovat sestavením vlády a to Andrej Babiš dobře ví,“ podotkl šéf Pirátů ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„V politice v těchto úrovních je to vždycky, bohužel, něco za něco. Pan prezident Zeman má nějaké politické preference a má tendence zasahovat do té politiky velmi aktivně kdykoliv může,“ pokračoval Bartoš. „Jak pana premiéra Babiše, tak pana Jana Hamáčka (ČSSD) má pan prezident Zeman v hrsti,“ pokračoval.

Prezident Zeman dal v minulosti opakovaně najevo, že sestavením vlády opět pověří Andreje Babiše, kdyby současný kabinet padl. Ale kdyby Babiš přišel s nápadem, že místo rekonstrukce vlády požene Česko k novým volbám, Piráti jsou prý o tom připraveni jednat.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Neočekává však, že by v případě předčasných voleb došlo k ustavení nějakého bloku proti Babišovi. „Jednali jsme spolu o vyslovení nedůvěry vládě, shodneme se na potřebě svobodných médií, nezávislé justice, ale antibabišovské hnutí není program. Stranické rozdíly například v sociální politice jsou markantní,“ pravil Bartoš.

Piráti prý navíc nezapomněli, že v minulosti vládli v Česku jak sociální demokraté, tak občanští demokraté, a za časů opoziční smlouvy si prý nevedli právě nejlépe.

Pozornost věnoval také práci pražského pirátského primátora Zdeňka Hřiba. „Já si myslím, že pan Zdeněk Hřib je dobrý primátor. Vždycky se musíte dívat na Prahu optikou toho, že tam ve skutečnosti nejsou tři koaliční subjekty. Je to pět stran a řada z nich má nějaké celostátní i evropské zájmy,“ vysvětloval host. Na Hřibovi oceňuje právě to, že se mu údajně daří hledat kompromisy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…