Ivan David: Když bombardovat, tak tedy, prosím, jen "humanitárně"

23.11.2022 7:34 | Komentář

Turecko by „mělo respektovat mezinárodní právo“, a když už musí bombardovat, tak tedy prosím jen "humanitárně".

Ivan David: Když bombardovat, tak tedy, prosím, jen "humanitárně"
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Hořký sarkasmus a rozkošný dvojí metr – jednomu sankce, druhému „domluva“. Přece nechceme, aby Turecko znárodnilo německé továrny, že. A přesouvat je z jedné země se nízkými mzdami – Turecka – do jiné země s nízkými mzdami – např. Indonésie – by stálo moc peněz.

Poté co Turecko v neděli zahájilo nálet na kurdské oblasti na severu Sýrie a Iráku, vyzval Berlín Ankaru, aby jednala „přiměřeně“ a přitom dodržovala mezinárodní právo. Zprávy o civilních obětech jsou "znepokojivé".

S ohledem na masivní nálety na kurdské oblasti v severní Sýrii a Iráku vyzvala německá vláda Turecko, aby dodržovalo mezinárodní právo. Mluvčí ministerstva zahraničí Christoph Burger řekl v pondělí v Berlíně:

"Vyzýváme Turecko, aby jednalo přiměřeně a zároveň respektovalo mezinárodní právo."To údajně zahrnuje zejména to, že civilisté musí být chráněni. Mluvčí označil zprávy o civilních obětech při tureckých náletech za „mimořádně znepokojivé“: "Stejně jako všichni ostatní zúčastnění vyzýváme Turecko, aby nedělalo nic, co by dále zhoršilo již tak napjatou situaci v severní Sýrii a Iráku."

„Znepokojení“ je výraz znamenající, že nikdo z EU nepodnikne proti agresorovi vůbec nic. Je to koneckonců vážený člen NATO, ne nějaký teroristický stát jako Rusko.

Podle různých organizací zahynulo při téměř 25 útocích v severosyrských provinciích Aleppo, Rakka a Hasaka 35 lidí. Kurdské úřady uvádějí počet mrtvých 29, včetně jedenácti civilistů a 15 vládních syrských vojáků. Tisíce lidí se zúčastnily pohřbu obětí tureckých útoků ve městě al-Malikiyah na severovýchodě Sýrie, uvádí agentura AFP.

Turecko totiž v neděli zahájilo dlouho plánovanou „vojenskou ofenzívu“ proti kurdským jednotkám na severu Sýrie. Podle tureckého ministerstva obrany byly útoky namířeny proti základnám Strany kurdských pracujících (PKK) a syrsko-kurdské organizace YPG, které se lvím podílem zasloužila o porážku Islámského státu. Turecká vláda klasifikuje PKK i YPG jako „teroristické organizace“.

Turecko jako důvod uvedlo útok na istanbulskou nákupní ulici Istiklal v neděli před týdnem (jak jsem psal dříve). Přestože vyšetřování ještě nebylo ukončeno, turecká vláda jako obvykle považuje za prokázané, že za útokem stojí YPG a PKK. Christoph Burger vysvětlil, že spolková vláda bere dostupné informace o odpovědnosti PKK nebo skupin s ní spojených „velmi vážně“. Podle odborníků jsou ale tyto útoky pouze „podnětem“ k vojenské operaci, kterou Ankara o víkendu zahájila.

Pouze podnět znamená, že agrese má nebo nemá začít? Koneckonců jsou Kurdové jen „sprostí separatisté“.

Po náletech nyní Turecko podniká vojenskou akci na severu Sýrie – prezident Recep Tayyip Erdogan zvažuje i pozemní ofenzivu. „Není pochyb o tom, že se neomezíme jen na letecké operace“, zdůraznil. Turecké ministerstvo obrany v pondělí na Twitteru uvedlo, že bude pokračovat v „zúčtování“.

Politici Zelených Jürgen Trittin a Max Lucks prohlásili, že útoky tureckého letectva porušily mezinárodní právo. Nic na tom nemění ani odkaz na útok a právo na sebeobranu podle článku 51 Charty OSN, kterým Turecko odůvodnilo své kroky. Levicová politička Sevim Dagdelen na Twitteru napsala:

"Erdogan bombarduje Kurdy + syrskou armádu. Německá vláda mlčí o agresivní válce Turecka, partnera NATO. Žádné odsouzení."

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) v pondělí odcestovala do Turecka. Jak oznámilo její ministerstvo, během své návštěvy se bude „věnovat všem aktuálním otázkám týkajícím se bezpečnosti a migrace“. Považuje se však za nepravděpodobné, že by to pro Turecko mělo nějaké vážné důsledky.

Turecko si jako obvykle může dělat, co chce. Rusko i USA se ucházejí o jeho přízeň a na tom se nic nezmění, ani kdyby Erdogan udělal ze severní Sýrie spálenou zemi. Zřejmě i Asad bude muset nějaké ty vojáky Syrské arabské armády, kteří se připletou mezi Kurdy, oželet. Co bezpečně ochrání Američané, budou ropná pole.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mloci, dezoláti. A ti nejhorší? Chcimírové.“ Češi si platí z daní konferenci, kde jim nadávají

22:15 „Mloci, dezoláti. A ti nejhorší? Chcimírové.“ Češi si platí z daní konferenci, kde jim nadávají

Vláda potichu vyhazuje stovky milionů třeba na knižní festival, na kterém prezentuje Českou republik…