Ivan David k nepokojům v USA. Násilí na základě barvy pleti. A souvislost s volbami?

01.06.2020 21:44

Europoslanec za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Ivan David na svém facebooku glosuje nepokoje, které v posledních dnech zmítají Amerikou. Připomíná, že v USA to není žádná novinka. Podobné bouře násilí se na různých místech federace odehrávají od 60. let minulého století. I tentokrát bylo na počátku nepřiměřené použití násilí policisty proti neozbrojenému černému muži.

Ivan David k nepokojům v USA. Násilí na základě barvy pleti. A souvislost s volbami?
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

V USA mají letos volební rok. Na podzim budou volit federálního prezidenta, celou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu federálního Kongresu. Mnohá velká americká města – od východu na západ – ale připomínají spíše scény z občanské války někde v zemích třetího světa, komentuje tamní protesty poslanec Evropského parlamentu.

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí

„Hořící automobily, vyrabované obchody a násilné střety mezi policií a demonstranty. Ve státě Minnesota poslal guvernér na demonstranty v městě Minneapolis vojáky Národní gardy,“ pokračuje Ivan David a podotýká, že ve Spojených státech rasové protesty rozhodně nejsou žádnou novinkou.

I dnes panují v USA nepokoje kvůli nadměrnému policejnímu násilí při zatčení černocha za poněkud triviální porušení zákona. „V Garneru to byl nezákonný prodej jednotlivých cigaret. Tentokrát byl 46letý George Floyd obviněn ze snahy zbavit se falešné $ 20 v obchodě,“ připomíná David, co stálo na samém počátku protestů.

„Rodina usmrceného muže vyzvala spoluobčany k pokojným protestům proti policejní brutalitě. Jako již mnohokrát, i nyní se na mnoha místech v USA protesty zvrhly v pouliční boje mezi policií a demonstranty. Podle reportéra NZZ současné scény v Minneapolis připomínají scény z roku 2014 ve Fergusonu ve státě Missouri, z roku 2015 v Baltimoru ve státě Maryland a 2016 ve městě Charlotte v Severní Karolíně. Ve městech je chaos, probíhá rabování, násilné střety mezi policií a protestujícími. I příčina střetů je stejná – smrtelné policejní násilí proti neozbrojenému černému podezřelému,“ popisuje dál dění europoslanec Ivan David.

Demonstranti, kteří se neuchylují k násilnostem, používají stejná gesta jako v minulých případech. „Drží se za ruce, jak to údajně dělal Michael Brown, když byl v srpnu 2014 zastřelen bílým policistou ve Fergusonu. I když tato verze události, kterou zpočátku šířila média, byla později při vyšetřování vyvrácena. „Zpívají ‚Nemůžu dýchat vzduch‘, jako Eric Garner, který zemřel v červenci 2014 při uškrcení bílým policistou na chodníku v New Yorku. Demonstranti používají stejné transparenty jako v letech 2014 až 2016 s texty jako ‚Černý život se počítá‘, ‚Nemůžu dýchat‘, ‚Ruce vzhůru, nestřílej‘,“ zmiňuje podobné případy.

Po několika dnech protestů byli čtyři policisté, kteří se účastnili smrtelného nelegálního zásahu proti trafikantovi, propuštěni ze služby. V pátek proti nim bylo zahájeno trestní řízení pro zabití z nedbalosti. Což byl jeden z požadavků nenásilných účastníků protestů. „Jenže tou dobou už hořely mnohé ulice amerických měst. Americký dopisovatel NZZ přinesl informaci o koordinaci násilných akcí. Citoval svědky, kteří uváděli, že viděli příjezdy mnoha kamionů plných mladých černochů ozbrojených basebalovými pálkami. Demonstranti o víkendu zaútočili také na centrálu televizní stanice CNN v Atlantě,“ píše europoslanec.

„Americké televizní stanice během víkendu opakovaně připomínaly podezření, že podobné násilnosti pomohli vyvolat v roce 2016 ruští hackeři po zvolení Donalda Trumpa. Měli údajně mezi černochy šířit texty, které v nich měly vzbudit pocit beznaděje. Prý je tím chtěli přimět, aby nešli k volbám,“ uzavírá Ivan David svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…