Ivan David rozbil ČT: Bělorusko? O tohle jde EU! Witowské vmetl ošklivé slovo

21.08.2020 6:21

Evropské unii jde nyní v Bělorusku o totéž co na Ukrajině, pronesl v Událostech, komentářích v České televizi europoslanec Ivan David (SPD). V rámci hodnocení Běloruska podle něj dvojí metr EU jímá k Turecku. „Situace v Bělorusku je taková, že jej nelze pokládat za zcela demokratickou zemi,“ připustil pak, načež následoval dotaz moderátorky Světlany Witowské, zdali jde o demokratickou či zcela nedemokratickou zemi. „Já pokládám za naprostý primitivismus, když někdo dělí země na demokratické a nedemokratické,“ následovalo v odpovědi. Svou myšlenku však již nedokončil. Witowská se ještě předtím přesunula k dalšímu z hostů.

Ivan David rozbil ČT: Bělorusko? O tohle jde EU! Witowské vmetl ošklivé slovo
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí
David poukázal, že v Bělorusku již má ke změnám docházet, jelikož se obměnila tamní vláda a Alexandr Lukašenko neodmítl možnost konání dalších voleb. „Určitě se volby budou v nějaké formě opakovat. Ke změnám dojde,“ myslí si.

Dále naznačil, že by Bělorusko mohlo nabrat ukrajinskou cestu, přičemž rozvedl svůj dřívější příspěvek k dění, ve kterém psal: „Brusel chce místo Lukašenka dosadit nějakou běloruskou podobu ukrajinských válečných zločinců, kteří zemi zcela zruinovali, Unii ve skutečnosti nejde o demokracii a svobodu.“

„Poté, co tam proběhl Majdan podporovaný rovněž některými českými politiky, jako byl pan (Karel) Schwarzenberg a podobně, tak dopadla velmi špatně,“ řekl. Evropské unii má jít nyní o totéž a ve skutečnosti podle europoslance jde o „ovládnutí té země“.

„Situace v Bělorusku je taková, že jej nelze pokládat za zcela demokratickou zemi,“ připustil, načež se jej moderátorka Světlana Witowská dotázala, zdali je Bělorusko zcela nedemokratickou zemí či se jedná podle něho o demokratickou zemi. „Jak byste nazval režim Alexandra Lukašenka vy? Říkáte ‚ne zcela demokratická‘, takže nějaká demokracie tam podle vás funguje?“ ptala se.

„Já pokládám za naprostý primitivismus, když někdo dělí země na demokratické a nedemokratické, protože země jsou buďto více nebo méně demokratické, nebo zcela nedemokratické,“ vrátil moderátorce. Režim Alexandra Lukašenka pak má být „velmi málo demokratický“.

„Rozhodně se nedá srovnat s Tureckem, které stále ještě vyjednává s Evropskou unií o přistoupení, a na Turecko se pohlíží jakýmsi jiným metrem, ačkoliv tedy má k Evropské unii blíže. Evropa by měla hodnotit situaci v Turecku velmi přesně, zatímco tedy Bělorusko není v situaci přístupových rozhovorů, čili já by rád upozornil… je to zásadní rozdíl,“ snažil se dokončit svou větu, avšak Witowská jej již nevnímala a i přes jeho řečnění pokládala otázku dalšímu z hostů.

Navázal europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který po totožné otázce moderátorky jasně označil Bělorusko za nedemokratickou zemi. Upozornil, že to volební výsledek 80 procent pro Lukašenka „hovoří sám za sebe“.

„Považuji to za jednu z posledních diktatur v celém širokém okolí, dokonce myslím, v porovnání s Tureckem – mohu mít celou řadu vůči ‚sultánovi‘ prezidentu Erdoganovi – je Bělorusko s demokracií na štíru,“ pravil Vondra.

David na konci svého dalšího vstupu uvedl, že řešení nyní spatřuje v opakování voleb za podmínky, že by všichni měli stejný přístup do médií. „Nebudeme si zastírat, že i u nás mají všichni stejný přístup do médií,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…