Ivan Gabal: Hazardní zákon Dukovany. Zničí vše, na čem stojíme

23.11.2020 11:54

Sociolog a někdejší poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal se ve svých komentářích na facebookovém profilu vyjádřil k tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Ivan Gabal: Hazardní zákon Dukovany. Zničí vše, na čem stojíme
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

"Stále nemáme hotovo s hazardním zákonem 'Dukovany'. Druhé čtení nebezpečného kukaččího vejce Hradu a vlády leží ve sněmovně v nedokončeném stavu. Je třeba ho zarazit a vyhnout se bezpečnostní a vládní krizi. Je zjevné, že premiér opravdu ztratil všechny zábrany v péči o stabilní, bezpečné a udržitelné Česko. Je zřejmě ochoten obětovat, zadlužit a zahodit vše z toho, na čem stojíme, aby se udržel u moci. A bude hledat dál mouřeníny ku pomoci svých egoistických cílů," napsal v dnešním příspěvku Gabal. "A není radno doufat, že s bezpečností neudělá totéž, co s rozpočtem a relativně nízkým zadlužením ČR, a dá ji napospas svému osobnímu zájmu," dodal.

Tématu se věnoval i před několika dny, kdy sdílel článek serveru iRozhlas.cz o tom, že vnitro a tajné služby varují před firmami z Ruska a Číny. "Konečné je bezpečnostní memorandum k tendru na Dukovany venku, díky iRozhlas, dokonce není ani tajné, ČRo ho dostalo na 106ku, a poslanci ho zatím nedostali, myslím, že by si to sněmovna měla uvědomit v pátek, až bude hlasovat zákon, nikdo s ní už nepočítá? Máme ještě parlament?" ptal se 19. listopadu Gabal.

Obdobně pak hovořil i o den dříve. "Sněmovna a poslanci musí dostat před pátečním projednáváním zákona, zavazujícího ČR postavit jadernou elektrárnu v Dukovanech, tajné bezpečnostní memorandum k projektu, zpracované bezpečnostními službami a resorty. Memorandum je v kompetenci vlády a ministerstva vnitra. Někteří poslanci o něm vědí a požádali o jeho předání, ale zatím bezúspěšně. Bez těchto podkladů nelze zákon projednat, natož ve 2. čtení. Do předání memoranda sněmovně by poslanci měli mimořádnou schůzi odložit nebo neschválit její program, zejména je to odpovědnost ANO a ČSSD," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…