Ivan Gabal je idiot a hambář, napsal poslanec za ODS po včerejším pořadu ČT

06.04.2017 8:02

Poslanec zvolený za ODS Radim F. Holeček se na svém facebookovém profilu opřel do sněmovního kolegy, poslance Ivana Gabala (KDU-ČSL). A v diskuzi se pak přidal i poslanec za ANO Martin Kolovratník.

Ivan Gabal je idiot a hambář, napsal poslanec za ODS po včerejším pořadu ČT
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Pan Gabal je hambář hovořící na ČT24. Chronický hambář. Plete si města, plete si cokoli. Idiot? Za mne ano...,“ rozlítil se Radim F. Holeček nad vystoupením Gabala v pořadu Události, komentáře ČT24, kde hovořil o chemickém útoku v Sýrii. 

Když jej pak jeden z diskutujících napomenul za hanlivé Gabalovo označení, Holeček jej znovu zopakoval. „Je idiot. Nikdo jiný by neřval ke stáhnutí člověka, který plní funkci zastupitelství USA,“ uvedl. „Jde o roli velvyslanectví v Damašku. A Gabal ví a mele pitomosti. A nebo neví a mele pitomosti. Nic mezi tím není...,“ dodal vzápětí.

„Nezlobte se – je to fér! On je FAKT mimo. Dlouhodobě,“ poznamenal následně v diskuzi Kolovratník. O Holečkovi napsal, že je slušný člověk, který prohlédl ODS a již tam není. 

„Pana Gabala jsem znal před politikou. Velmi dobře. Měl jsem ho za skvělého chlapa. A dnes? Hrůza hrůz! Totální změna člověka. Bohužel...,“ dodal pak ještě Kolovratník.

Anketa

Doporučujete L. Zaorálkovi, aby v reakci na chemický masakr stáhl z Damašku velvyslankyni Evu Filipi?

4%
96%
hlasovalo: 7292 lidí

Gabal včera debatoval s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a komunistou Alexanderem Černým o barbarském útoku chemickými zbraněmi, k němuž došlo v Chán Šajchúnu. Zemřelo zde až sto lidí včetně dětí. Záchranáři v řadě případů nezmohli vůbec nic a mohli jen zoufale hledět na dusící se děti, které umíraly s hrůzou v očích. 

Gabal s Černým se shodli na tom, že v Sýrii došlo k válečnému zločinu, ale Černý varoval, že opravdu není jisté, kdo za útokem stojí. Co když je to opravdu tak, jak říkají Rusové, že vybouchl sklad povstalců? „Já už jsem někde zaslechl, že Američané snad zaútočí sami i bez mandátu OSN, a to se mi velmi nelíbí. Já bych se v tomto držel při zemi,“ prohlásil Černý. Gabal kontroval, že již bylo připomenuto, jak složité je vyrobit bojový plyn jako sarin a povstalci na to nemají kapacity, zatímco Asad je má.

Černý si však trval na svém. „Víte, já si vzpomínám, jak nám ministr Tvrdík ve Sněmovně ukazoval lahvičku a říkal, že je toho v Iráku plno a že tam toho najdeme spoustu a rozpoutala se kvůli tomu válka,“ řekl komunista.

Gabal obratem nabídl jeden možný nepřímý důkaz v celé kauze. „Pokud dojde k ruskému vetu, tak to bude zřejmý nepřímý důkaz, že Rusové nechtějí přijmout spoluzodpovědnost za chování režimu Bašára Asada, a to by pro mě byl jasný nepřímý důkaz,“ prohlásil poslanec. Věří kritickému stanovisku USA, Velké Británie a Francie a zdá se mu zvláštní, jak vystupuje ministr Zaorálek. „Dost pochybuji, že by ty vlády postupovaly po zkušenosti z Iráku nepředloženě,“ zdůraznil Gabal.

My jsme dnes jedinou západní zemí, která má v Damašku ambasádu, a podle poslance za KDU-ČSL to není dobře. „V čase, kdy se EU vyvíjí ve dvourychlostní model, pro nás není dobré, že se odkláníme od Západu a od EU a hledáme partnery v Damašku a v Rusku, to nepovažuji za dobré,“ řekl Gabal.

„Já bych navrhl jeden postup. Pokud Rusové použijí veto v Radě bezpečnosti OSN, tak by paní Filipi měla jet domů. A řekl bych to dopředu jak Rusům, tak Asadovi,“ rozvíjel své úvahy lidovecký politik. My jsme jedinou západní ambasádou v zemi, kde dochází k válečným zločinům, a to není dobře, shrnul své stanovisko. „Já myslím, že tam ambasáda zřetelně nemá diplomatické výsledky. V zásadě je vidět jen negativní vystupování ministra Zaorálka v tomto konfliktu a ve chvíli, kdy Západ postupuje jednotně, nás toto stanovisko poškozuje,“ trval si Gabal znovu a znovu na svém.

Černý si ovšem kladl otázku, proč by Asad chemické zbraně používal, když je jeho pozice stabilnější. A Rusové by ho za to nepochválili. Tak proč by to Asad dělal, kladl si otázku komunista. Gabal hned nabídl odpověď. Asad si chce zkrátka s rebely definitivně vyřídit účty. „Podle mého názoru se Rusko spolu s Íránem odpoutává od konsenzu v mezinárodním prostředí,“ uzavřel Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…