Ivan Gabal píše Zaorálkovi: Vyhoďte z Česka 60 procent diplomatů Ruské federace

15.08.2017 8:21

Poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal se domnívá, že je v Česku příliš mnoho ruských diplomatů. Požádal tak dopisem šéfa rezortu Ministerstva zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby na ruskou ambasádu zatlačil a dosáhl vyhoštění řady diplomatů z Česka. Píše to server Aktuálně.cz.

Ivan Gabal píše Zaorálkovi: Vyhoďte z Česka 60 procent diplomatů Ruské federace
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Gabal podle svých slov dopisem reaguje na krok Rusů, kteří snížili počty personálu na americké ambasádě v Rusku. „Ruská ambasáda u nás je naddimenzovaná. Měla by proto snížit počet personálu o šedesát procent na nějakých 45 diplomatů,“ uvedl Gabal s tím, že to by pak odpovidalo stavu, jaký máme my v Moskvě. Upozornil také nato, že podle našich zpravodajských služeb se Rusové zdaleka nevěnují jen diplomatické a konzulární činnosti. 

Původní text ZDE

Téma počtu ruských diplomatů není otevřeno prvně. Gabal už v minulosti se Zaorálkem o tomto hovořil, neuspěl. Ministr se totiž obává, že v případě, kdy dojde ke snížení počtu ruských diplomatů u nás, doplatila by nato česká ambasáda v Rusku.

Jak uvádí server Aktuálně.cz, Gabal není jediný, kdo na velkou ambasádu upozorňuje. Podobný názor má i Jakub Janda z Evropských hodnot, jenž v minulých dnech uvedl, že ruský postup vůči USA „otevřel zlatou příležitost evropským spojencům Ameriky“, protože v řadě evropských zemí jsou ruské ambasády nepřiměřeně velké.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…