Ivan Gabal se rozhořčoval v ČT nad tím, že odmítáme přijímat uprchlíky: Pár migrantů by tady bylo užitečných

03.08.2018 20:40

Hostem pořadu Interview ČT24 byl sociolog Ivan Gabal. Hovořil nejen o migrační krizi, ale i o utonulých vietnamských chlapcích na jezeře Lhotka.

Ivan Gabal se rozhořčoval v ČT nad tím, že odmítáme přijímat uprchlíky: Pár migrantů by tady bylo užitečných
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Gabal úvodem hovořil o zákazu zahalování obličejů v Dánsku. „Dánsko sleduje integrační zájmy,“ poznamenal Gabal. Následně se přešlo i k Maroku a k dalším zemím, kde tento zákaz platí. „Pokud jde o Rakousko, tam se například snaží, aby muslimové nebyli vyděleni,“ sdělil dále Gabal. 

Následně hovořil i o tragédii u jezera Lhotka, kde včera utonuli dva vietnamští chlapci. „Součástí toho mohlo být i neposkytnutí pomoci. A je tam nepříjemný pocit, že šlo o neposkytnutí pomoci kvůli tomu, že šlo o Vietnamce,“ uvažoval Gabal s tím, že v Česku je vytvářeno nesnášenlivé klima.

„Vietnamců si musíme vážit, protože tady jsou posledními cizinci, kteří tady chtějí žít. Zbavili jsme se Slováků, vyhnali jsme Němce,“ podotkl dále Gabal.

„My tady řešíme problém zahalování obličeje, místo abychom řešili klimatickou změnu. To je zásadní riziko,“ sdělil k závažnosti témat Gabal. A rozhovořil se také o migraci, u které je dle něj nutné rozlišovat jednotlivé typy, například hovořil o válečné migraci. „Klimatická změna je ale opravdu vážný problém,“ opakoval pak Gabal. 

Problém naší části Evropy podle něj je to, že nejsme na tyto odlišné kultury zvyklí. „Myslím si proto, že pár migrantů by tady bylo užitečných. My tu zkušenost nemáme,“ poznamenal Gabal a zdůraznil, že nevnímá nutnost obezřetnosti. „Dnes jsou spíš integrační problémy, ale riziko terorismu je nižší,“ dodal. 

„Jsme schopní žít s kýmkoliv, kdo žije jako Čech. Máme problém se všemi, kdo nežijí jako Češi,“ poznamenal Gabal závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…