Ivan Langer a Alexandr Vondra zle vypráskali slavného vědce Chomskyho, který řekl, že Havel moc netrpěl

06.06.2014 8:09

Návštěva známého levicového intelektuála Noama Chomskyho v České republice vyvolala velký zájem, ale rovněž mnohé kontroverze. Například někteří bývalí ministři za ODS dali průchod svému znechucení a varovali před tím, aby lidé jako Chomsky dostávali větší prostor.

Ivan Langer a Alexandr Vondra zle vypráskali slavného vědce Chomskyho, který řekl, že Havel moc netrpěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Znechucení vyvolala zejména slova Noama Chomskyho pronesená na tiskové konferenci v Olomouci při příležitosti jeho přednášky na Univerzitě Palackého. Chomsky, který je v současnosti asi nejvýznamnějším světovým lingvistou a mimoto pravděpodobně nejvlivnějším levicovým komentátorem, zde velmi zpochybnil utrpení českých disidentů před rokem 1989.

„Východoevropští disidenti si v sobě utvrdili pocit, že oni byli ti jediní utlačovaní na celém světě,“ uvedl na tiskové konferenci. Například disidenty z Latinské Ameriky podle něj téměř nikdo nezná, ačkoliv tam docházelo k takovým událostem, jako bylo zavraždění nepohodlného kněze přímo v kostele během mše, kterou sloužil.

„Žádní jiní intelektuálové nebyli velmocemi tak podporováni, přestože jejich pozice nebyla nijak výjimečná a ani to jejich utrpení nebylo nijak výjimečné. Přesto začali mít pocit, že svým způsobem výjimeční jsou,“ tepal dále východoevropské disidenty. Útlak v této části světa byl podle něj nesrovnatelně menší s perzekucemi v jiných částech světa.

Například právě v době, kdy československému prezidentovi Václavu Havlovi nadšeně tleskal americký kongres za jeho slova o Americe jako největším ochránci světové svobody, v Salvadoru místní armáda podporovaná prezidenty Reaganem a Bushem povraždila přímo na univerzitě šest uznávaných profesorů.

Na jeho slova reagoval znechuceně zejména bývalý mluvčí Charty 77 a exministr obrany Alexander Vondra. „Absolutně nechápu, jak antisemitské a protikapitalistické postoje tohoto nešťastníka může u nás brát někdo s respektem. V době, kdy tu lidé jako Havel seděli za svobodu v komunistickém vězení, on z bostonských kaváren obhajoval genocidu Pol Pota v Kambodži. Bude-li svět kecům takových lidí znovu obdivně naslouchat, skončí to znovu v koncentráku nebo v gulagu,“ vyjádřil se.

Na Vondrova slova zareagoval server Britské listy, podle kterého se někdejší senátor za ODS svým výrokem dokonale zesměšnil. Údajná Chomskyho obhajoba Pol Pota spočívala v tom, že v jakési polemice na konci sedmdesátých let zpochybnil způsob, jakým o dění v Kambodži referovala americká média. Fakt, že z pozice uznávaného lingvisty zpochybnil manipulativní prezentaci v americkém tisku, byl jeho odpůrci překroucen do toho, že Chomsky podporuje Pol Pota, což vědec již mnohokrát popřel.

K Chomskyho slovům o českých disidentech Britské listy doplnily, že v sedmdesátých a osmdesátých letech byl útlak disidentů skutečně fešácký a prezident Gustáv Husák, sám v padesátých letech několik let vězněn a mučen, rozhodně nejevil zvrácené choutky mnoha světových hrdlořezů.

Text na Britských listech ZDE

„Chomsky má samozřejmě pravdu, že československé disidenty velmi efektivně hájil Západ a Spojené státy, a tak si proti nim komunistický režim toho příliš nedovolil - dokonce jim povoloval, po čtyřicetiprocentním zdanění, příjem finančních darů ze Západu,“ připomíná server.

Vondra se podle serveru křikem proti nezpochybnitelným faktům zesměšnil a ochota, s jakou české sdělovací prostředky jeho reakci tiskly, prý nabízí otázku, jestli nechtěli nepopulárního exministra poškodit záměrně.

Nebyl to však jediný exministr z éry Mirka Topolánka, který se proti Chomskymu ozval. Ivan Langer, který je s Olomoucí dlouhodobě spojen, reagoval na Facebooku: „Protestuji a nesouhlasím s tím, co zaznělo na půdě mé Alma mater! Jsem zklamaný z mlčení přítomných akademiků! Jsem zvědavý, co budou - nyní - adorující a mlčící pedagogové a akademičtí funkcionáři Univerzity Palackého říkat svým studentům 17.listopadu 2014? Že listopad 1989 byla buržoazní kontrarevoluce?! 

Co přesně napsal Ivan Langer:

Svoboda akademické půdy je zásadní hodnota. Jen ze svobodné názorové polemiky může vzejít skutečné poznání.
V to věřím! Protestuji a nesouhlasím s tím, co zaznělo na půdě mé Alma mater! Jsem zklamaný z mlčení přítomných akademiků! Jsem zvědavý, co budou - nyní - adorující a mlčící pedagogové a akademičtí funkcionáři Univerzity Palackého říkat svým studentům 17.listopadu 2014? Že listopad 1989 byla buržoazní kontrarevoluce?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…