Ivan Langer mluví o totalitní společnosti. Čtěte, jak může skončit Ištvanovo vyšetřování

12.07.2013 7:01

Kriminalizaci politického obchodu, obvinění a vazbu bývalých poslanců, které vedly k pádu Nečasovy vlády, nazývá advokát Kolja Kubíček politickým násilím, které je praxí policejního státu. A exministr vnitra Ivan Langer ParlamentnímListům.cz prohlásil, že je „bytostně přesvědčen, že se v České republice nenajde soud a soudce, který by byl schopen za daného stavu věci v tomto případě vynést odsuzující rozsudek“.

Ivan Langer mluví o totalitní společnosti. Čtěte, jak může skončit Ištvanovo vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer na kongresu ODS

„Neznám spis, takže neznám detaily, nicméně z toho, co jsem se dozvěděl a co jsem si přečetl, jsem o tom přesvědčen. Věřím tomu, že existuje nepřekročitelná hranice mezi politikou, parlamentní demkracií a procesy, které jsou v ní od dávnověku standardní, a to po celé zeměkouli, a trestně právním konáním,“ dodal Ivan Langer. Je přesvědčen, že tato hranice jednáním, za které jsou exposlanci ODS stíháni, nebyla překročena.

Poslanci budou ve vazbě, dokud nebude státní převrat dokonán

Právník Kolja Kubíček už pár hodin po razii na Úřadu vlády označil policejní akci za pokus o státní převrat. Pokračující vazba obviněných exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra a žádost o vydání expremiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání je podle něj jen pokračováním rozjetého vlaku. „Obvinění budou ve vazbě, je to stálý nepřetržitý tlak na politiky, dokud nebude vláda nejen jmenovaná, ale případně i schválena, dokud nebude státní převrat dokonán,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kolja Kubíček.

Politický obchod není trestným činem, jinak by to bylo uzákoněno

Při uvalení vazby na bývalé poslance ODS kvůli uplácení byli mnozí právníci při kritice postupu policie a státních zástupců zdrženliví, protože nevěděli, jestli rebelové nedostali za složení poslaneckého mandátu kromě trafik v podobě postů ve správních a dozorčích radách státních firem i něco dalšího, například peníze.

Ale nyní, kdy se ukazuje, že jediným údajným úplatkem za odchod ze sněmovny, kterým tři zákonodárci umožnili schválení daňového balíčku, s kterým vláda spojila svůj další osud, byly skutečně jen posty, dávají mnozí najevo nesouhlas s tím, že by šlo o trestný čin. „Ukazuje se, že bývalí poslanci ODS a expremiér, který s nimi politický obchod udělal, jsou stíháni za něco, co trestným činem není a nikdy nebylo. To nebyl žádný úplatek, to je běžný politický obchod, který je nejen v této zemi, ale téměř v celé Evropě zvykem. A když je něco zvykem a nebere se to jako zavrženíhodné jednání natolik, že by to muselo být uzákoněno jako trestný čin, tak to trestný čin není a být nikdy nemůže,“ namítá logicky advokát Kubíček. Proto konstatuje, že trestní stíhání je protiprávní od samého počátku a jde jen o součást policejního nátlaku na politického oponenta. O nic jiného podle něj nejde.

V právním státě by takovou věc žádný soudce neodsoudil

Může tedy soud něco takového odsoudit? Exministr vnitra Ivan Langer je přesvědčen, že nemůže. Advokát Václav Láska, který naopak politický obchod uzavřený mezi tehdejším premiérem a exposlanci ODS považuje za jasnou korupci, řekl ParlamentnímListům.cz, že podle něj prvoinstanční i odvolací soud úplatkářství odsoudí, ale ke zvratu dojde při dovolání – u Nejvyššího nebo Ústavního soudu. Advokát Kolja Kubíček, zkušený obhájce, který se setkal při soudních přích s mnoha soudci, připouští, že „samozřejmě za normálních okolností v právním státě žádný soud by v tomto případě nemohl odsuzující rozusek vynést, neboť se nejedná o trestný čin“, ale tady to může být jinak.

Záleží na tom, kdo případ dostane do ruky

„V České republice si nejsem jist, zdali se těm, kteří boj o moc vyhráli, nepodaří najít soudce, který případ nakonec odsoudí,“ uvedl, protože podle něj je možné v České republice najít soudce, který je natolik ovlivnitelný, že i takovou věc odsoudí. Přesto se domnívá, že obecně tento případ odsoudit nelze, a když někdo obviněné odsoudí, další instance je viny zprostí. „Ale oni už případ strkají někam do Ostravy, kde mají v ruce státního zástupce, takže je možné, že se tam někdo najde, kdo to odsoudí,“ míní Kubíček.

Ale otazníky se vznášejí i nad případným dovoláním k Nejvyššímu či Ústavnímu soudu. „Záleží na tom, kdo případ zrovna dostane do ruky a do jaké míry ho nová garnitura bude mít ovlivnitelného,“ podotkl Kubíček. Ale míní, že vůbec nejde o to, aby byli obvinění odsouzeni. Důvodem je vytvářet tlak na politiky, aby nestáli v cestě převzetí moci novou vládou. „Jde o to, aby teď byli ve vazbě. A jak to dopadne, už je úplně jedno. Protože dosavadní vládní koalice bude zbavena politické moci a o to šlo,“ nepochybuje právník o skutečném cíli celé policejní show.

Někdo by měl nést zodpovědnost

Ale celá kauza by v žádném případě neměla vyznít do ztracena. Vedla nejen k vládní krizi, ale zasáhla i do života mnoha lidí. I když budou třeba nakonec propuštěni z vazby a zproštěni obvinění, přišli mezitím o práci, peníze, o dobrou pověst. Neměli by pak být voláni k odpovědnosti ti, kdo to všechno způsobili? Exministr vnitra Ivan Langer má jasno.

„V normální zemi nemůže existovat pravomoc bez odpovědnosti. Je správné, když se od politiků žádá odpovědnost za pravomoc, kterou získali díky volbám nebo díky jmenování do nějaké ústavní pozice. Tohoto principu nemůže být ušetřen nikdo z nás, kdo v této zemi žije, stejně jako svoboda slova nemůže existovat bez odpovědnosti za slovo, neboť by vznikla anarchie. Stejně tak nemůže pravomoc v této věci existovat bez odpovědnosti, protože to by nebyl symbol parlamentní demokracie a právního státu, ale totalitní společnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz současný advokát Ivan Langer. Podle něj pravomoc bez odpovědnosti je totalita, protože v totalitním režimu lidé, kteří pravomoc měli, se z ní nezpovídali. „A to je ten rozdíl mezi totalitním a právním státem,“ vysvětlill někdejší vrcholný politik ODS.

O tom, co je správné, rozhoduje vítěz

Na postup policistů už byla podána stížnost na Generální inspekci policejních sborů. Ale podle advokáta Kubíčka je to k ničemu. „O tom, co je správné nebo přiměřené, rozhoduje vítěz. V normální demokracii se to mění, ale my se v tomto státě dostáváme do stavu, kdy normální demokratické procesy jsou výrazně zatlačovány někam jinam. Jak dlouho zůstane nová politická garnitura u moci, tak bude jednání policie a státních zástupců, které smetlo minulou vládu, správné,“ uvedl právník. Když jsme podle něj došli tak daleko, že si někdo sebere čtyři stovky policistů a udělá zátah na předsedu vlády a jeho spolupracovníky, tak se prý může stát úplně všechno. Jak je možné se takovým praktikám bránit? „Taková autorita, která by mohla náležitým způsobem oslovit veřejnost, aby zasáhla, ať už ve prospěch demokracie nebo ve prospěch právního státu, v tomhle státě momentálně není,“ dodal.

Také je možné politiky pozavírat a Parlament rozpustit

Ale mnozí lidé nevidí ve způsobu pádu Nečasovy vlády ohrožení demokracie a prezidentovi Miloši Zemanovi za jeho tažení proti parlamentním stranám spíš tleskají, protože už byli znechuceni hádkami politiků a partají. Mají radost, že prezident udělal něco natruc politickým stranám, jen podle advokáta Kubíčka nevidí, že je představitelem téže politiky, kterou by bylo potřeba zlikvidovat. „V Německu, kde byli také zklamáni jednáním politiků, se veřejnosti líbil Hitler, protože slíbil, že politické strany a Parlament rozpustí. A udělal to - politiky pozavíral nebo postřílel a Parlament nechal vypálit. To se lidem líbilo, proto ho volili, protože politiků už měli lidově řečeno plné zuby. Je to také jedna z možných cest,“ naznačuje s nadsázkou Kolja Kubíček, že jsme vlastně mohli dopadnout ještě mnohem hůř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…