Ivan Langer představil svou novou knihu, ve které prý ucítíte slavného francouzského básníka. Křtili Vondra a Marek Benda, podívejte se na FOTO

14.12.2017 20:32

REPORTÁŽ Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer v pražském knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí představil novou knihu svých glos. Publikace „V síti 2“, jejímž kmotrem se stal publicista a moderátor Luboš Xaver Veselý, obsahuje Langerovy výplody na aktuální společenská témata a kauzy, kterými obšťastňoval uživatele sociální sítě Facebook. Jedná se již o druhý díl, a jak Langer přiznal, oproti předešlé by nynější kniha měla být osobnější. Jednotlivé glosy v publikaci doplňují rovněž Langerovy ilustrace, takzvané automatické kresby, které vznikaly spontánní cestou.

Ivan Langer představil svou novou knihu, ve které prý ucítíte slavného francouzského básníka. Křtili Vondra a Marek Benda, podívejte se na FOTO
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Luboš Xaver Veselý a Ivan Langer při křtu Langerovy knihy V síti 2

Langer během křtu publikace neváhal přirovnat své dílo k básním svého „milovaného“ autora a jedné z hlavních figur francouzské moderny, básníka Guillauma Apollinaira. Z jeho textu je prý cítit inspirace Apollinairem a jeho kaligramy. Apollinaire je považován za velkého průkopníka surrealismu a modernismu, se kterým se přátelil například Vítězslav Nezval, a lze bez nadsázky říci, že v tomto ohledu Langerovi sebevědomí skutečně nechybí.  

Langer prý rovněž píše básně a doma jich našel spousty, zejména pak z doby, kdy byl mladší. Návštěvníkům své autogramiády bývalý ministr vnitra sdělil, že je prý jednou vydá, avšak pod smyšleným jménem – aby lidé nepoznali, že je ve skutečnosti psal on.

Langer: Bojím se toho, o čem se mlčí

Ve sbírce glos V síti 2 se Langer vyjadřuje i na adresu médií. V současné době mu prý na novinářích nejvíce vadí, že si vkládají pomyslný „roubík do úst“. Spíše než toho, o čem se píše, se pak Langer bojí toho, o čem se mlčí, svěřil se.

Kmotrem knihy se stal moderátor, publicista a rovněž autor knih Luboš Xaver Veselý. Jak Langer sdělil, nápad se vlastně zrodil spontánně a to tak, že si Veselý pozval Langera do studia své internetové televize XTV. Langer během křtu Veselého ocenil pro jeho „novinářskou profesionalitu“. Veselý během křtu oslovoval Langera jeho akademickým titulem „pane doktore“ (Langer vystudoval lékařskou a právnickou fakultu, pozn. red.). Kniha je podle Veselého ideálním dárkem pod stromeček. „Za 249 korun, to je jak zadarmo,“ pochvaloval si Xaver Veselý.

Langer zájemcům o knihu rovněž poradil, jak ji mají číst. „Číst ji máte odzadu a s mobilem,“ uvedl. Součástí publikace je totiž tzv. QR kód, který po svém načtení mobilem převede čtenáře v online prostředí na stránky dobových článků a textů, které tak Langerovy komentáře zasadí do dobového kontextu.

Na křtu nechyběli bývalí kolegové Ivana Langera z řad občanských demokratů – poslanec Marek Benda a bývalý ministr zahraničí a signatář Charty 77 Alexandr Vondra.

Ivan Langer byl od devadesátých let dlouholetým členem Občanské demokratické strany. Mezi lety 2006 až 2009 působil jako sedmý ministr vnitra České republiky, ve vládě Mirka Topolánka. V Topolánkově kabinetu působil po dobu necelého roku v roce 2006 rovněž jako ministr informatiky, a to do doby, než ministerstvo zaniklo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…