Ivan Pilip se vyjádřil k Zemanovi. Ano, opravdu on

03.02.2016 11:23

Exministr Ivan Pilip, v poslední době příležitostný přispěvatel Reflexu, tentokrát čtenáře nabádá, aby si pamatovali slova prezidenta Zemana ze setkání s občany v Tišnově. Nejde prý ani tak o vtip s kalašnikovem, ale spíše o tvrzení, že premiér Sobotka jde „proti národu“.

Ivan Pilip se vyjádřil k Zemanovi. Ano, opravdu on
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil jihomoravský kraj

Podle Pilipa je dobře, že Zemanova slova o kalašnikovu vzbudila pozornost veřejnosti. On sám však nepovažuje za nejdůležitější tento „pokus o vtip“, který by byl hloupý a buranský od kteréhokoliv člověka. „To by ovšem nikoho, kdo sleduje Zemanovu politickou dráhu, nemělo nikterak překvapit,“ dodává Pilip, který se v letech 1996–1998 jako ministr školství a financí se Zemanem jako lídrem opozice často potýkal. Zeman jej později opakovaně posměšně nazýval „finanční génius české pravice“.

Mnohem důležitější než vtip o kalašnikovu je podle Pilipa znění dotazu občanky, který prezidentovu rozvernému bonmotu předcházel. Mimo jiné v něm zaznělo: „Protože, jak víme, pan Sobotka určitě nestojí za českým národem, ale proti němu“. Následoval dotaz, co s takovým protinárodním premiérem dělat.

Celý text ZDE

Prezident byl podle Pilipa ostrým útokem na premiéra očividně potěšen a nechal jej bez komentáře. „Prezident demokratického státu tedy v besedě s občany nechal bez jakékoli reakce zaznít tvrzení o tom, že premiér země stojí proti vlastnímu národu,“ protestuje exministr. To už podle něj není už jen nedostatek vkusu, ale i elementárního respektu k demokracii.

Jako opačný příklad dává prezidentovi za vzor Johna McCaina. Ten v roce 2008 soupeřil s Barackem Obamou v prezidentských volbách, a přesto nestrpěl útoky svých horkokrevných příznivců na jeho osobu. Nad slovy jedné voličky, že četla, že Obama je Arab, odpověděl: „Pan Obama je slušný člověk vyznávající rodinné hodnoty, občan, se kterým máme zásadní rozdíly na řadu podstatných témat – a o tom je také tato kampaň. Takže není.“

„McCain prezidentskou kampaň prohrál, ale zůstal velkorysým politikem a člověkem, který má respekt i svých názorových protivníků. Zeman kampaň vyhrál a stal se prezidentem. O tom, čím zůstal, nechť si udělá po jeho tišnovském a následujících vystoupeních obrázek každý sám,“ zakončil Pilip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…