Ivana Trumpová místo Schapira: Promluvili experti, ale na Nově to rozstřelili obyčejní občané

15.11.2016 10:45

První manželka nového prezidenta USA Donalda Trumpa Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, chce být velvyslankyní USA. A má podle všeho velké šance se jí skutečně stát. Jak ji vnímají lidé, včera ukázaly Televizní noviny na TV Nova.

Ivana Trumpová místo Schapira: Promluvili experti, ale na Nově to rozstřelili obyčejní občané
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Trumpovou by na postu velvyslankyně viděli vesměs rádi čeští politici. A to přesto, že v diplomacii ani politice nemá bývalá lyžařka žádné zkušenosti. Ale díky svým českým kořenům prý dokáže lépe pochopit české problémy a mentalitu.

„Věděla by, jaké jsou naše pocity, jaká je naše historie a o co usilujeme. A bylo by to podle mě určitě dobré,“ řekl například předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Obdobného názoru je i předseda ODS Petr Fiala: „Je výhoda, když velvyslancem jen někdo, kdo má vztah k naší zemi, kdo rozumí našim problémům,“ uvedl.

Když se však reportéři zeptali v jejím rodném Zlíně, příliš podpory nezískala. „Do tohoto moc nevidí, do politiky. Si myslím, že by to asi moc neklapalo,“ zaznělo z úst prvního dotázaného. „Myslím si, že tady nežije už strašně dlouho,“ zaznělo od dalšího.

„Pokud se na to podívám z podstaty věci, mít přímou linku do Oválné pracovny se občas může hodit. Je to určitá příležitost, i když se možná také ukáže, že je to úplně špatný nápad,“ uvedl pro MF Dnes vedoucí katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd UK Kryštof Kozák. 

Aby Trumpová skutečně post velvyslankyně získala, to není rozhodně nereálné. Jak totiž píše MF Dnes, američtí prezidenti posílají do Česka své známé za odměnu. A vzhledem k tomu, že republikáni mají převahu v Kongresu, jenž jmenování ambasadorů posvěcuje, stačí prý, aby souhlasil Donald Trump. „Je to moje nejoblíbenější exmanželka,“ říká o bývalé modelce potřetí ženatý Trump, jenž se s ní rozvedl před 25 lety. Spolu mají tři děti. 

„Nevím, jaký je mezi nimi vztah, zda jsou si ještě blízcí. Nicméně pokud by jí to nakonec vyšlo, bude velmi těžce bojovat se svojí reputací, nikdy k této práci neměla blízko, nepohybovala se ve veřejné sféře. Spíše bude brána jako karikatura diplomacie,“ myslí si však Michal Kořan z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…