Ivo Ištvan varuje: Co dnes není trestným činem, to se zítra může stát komukoliv jinému. Mohu uvést 84 důkazů, že jsme měli pravdu...

30.05.2015 9:16

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v rozhovoru pro deník Právo konstatoval, že v kauze údajného zneužití vojenského zpravodajství bylo soudu předloženo 84 důkazů svědčících o vině Jany Nečasové a bývalých zpravodajců. Vysvětlil také, proč má za to, že se nedopustil žádného pochybení. A co se může stát, kdyby se nad tímto případem „zavřela voda“.

Ivo Ištvan varuje: Co dnes není trestným činem, to se zítra může stát komukoliv jinému. Mohu uvést 84 důkazů, že jsme měli pravdu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Tady nejde o mě, ale možná by si veřejnost měla klást otázku, jestli tedy nehrozí, že se jednání, o kterém soud řekl, že není trestným činem, nemůže stát zítra nebo pozítří někomu jinému,“ varoval Ištvan. Olomoucký státní zástupce nechce používat silná slova, ale faktem je, že si vojenští zpravodajci najali agenturu na sledování jedince a následně za výsledky sledování zaplatili. A to všechno za situace, kdy zákon nic takového nedovoluje. Státní zastupitelství tedy muselo zasáhnout.

Pokud se ukáže, že jsem pochybil, postavím se k tomu čelem, jenže...

„Já mohu uvést 84 konkrétních důkazů, které verzi obžaloby jednoznačně potvrzují. Vybrat můžu třeba vyjádření pana Kovandy, který se doznal ke sledování a dokonce se před nezávislým soudem při jednání o vazbě omlouval za to, že pošpinil armádu,“ prohlásil Ištvan s tím, že takhle se nechová člověk, který se cítí být nevinen.

Zpravodajci navíc v materiálech psali o sledování, nikoli o kontrasledování, kterým se hájí dnes, ani to nesedí. S nějakým kontrasledováním zákon vůbec nepočítá, takže ho nelze akceptovat. „To je přece absurdní,“ podivoval se. Soud ale řekl, že žádný z předložených důkazů nebere za dost silný a státní zástupci si musejí počkat na odůvodnění, proč se tak stalo. Vrchní státní zástupce z Olomouce si ale trvá na svém, k nezákonnému jednání podle něj došlo. Pokud soud konstatoval, že ne, měl by to patřičně odůvodnit a nedopustit, aby se nad případem jen „zavřela voda“. To by byl nebezpečný precedens i pro příští kauzy, v nichž by mohly figurovat tajné služby.

V rozhovoru také řekl, že by se k tomu musel nějak postavit, pokud by se ukázalo, že státní zastupitelství v kauze někde pochybilo, nebo dokonce postupovalo v rozporu se zákonem, nic takového ale zatím prokázáno nebylo. „Nechci, aby to znělo nějak alibisticky, i když jsem si vědom toho, že to tak znít může, ale když nahlédnete do trestního procesu, jak ho ustanovili zákonodárci, tak to je proces postupného nalézání práva,“ upozornil Ištvan. Při tomto nalézání se může také stát, že se ukáže, že obviněná osoba je nevinná. To ale neznamená, že státní zástupce někde pochybil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …