Ivo Rittig nepůjde do vazby

14.02.2014 13:32

Obviněný podnikatel Ivo Rittig nepůjde do vazby. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová sdělila ČT, že dozorujícímu státnímu zástupci bude stačit to, že Rittigovi bude zabaven cestovní pas. O tom již soud rozhodl.

Ivo Rittig nepůjde do vazby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

Propuštění Rittiga a dalších zadržených proběhne ještě dnes - ve chvíli, kdy jim budou zabaveny pasy.

„V souvislosti s trestní věcí poškozené společnosti dopravní podnik rozhodl na návrh státního zástupce příslušný soudce o omezení spočívajícím v zákazu vycestování do zahraničí u všech čtyř obviněných osob. Současně obvinění vydali své cestovní doklady," řekla Bradáčová.

Pokud by se Rittig přece jen pokusil vycestovat, byl by okamžitě zadržen, kvůli porušení soudního příkazu. To by mu podle informací serveru iDnes.cz mohlo výrazně zkomplikovat jeho ekonomické aktivity v Monaku. Dokonce natolik, že by mohl být donucen zaplatit daně v Česku a naše úřady by si na jeho finance mohly lépe posvítit. Aby mohl platit daně v Monaku, musí tam Rittig žít alespoň 180 dní v roce, což se mu kvůli soudnímu příkazu nemusí podařit.

Skutečnost, že státní zástupkyně nežádala o vazbu, mohla být zapříčiněna i tím, že od údajného zločinu, k němuž mělo docházet v pražském dopravním podniku, uplynula relativně dlouhá doba. „Tunelování“ se mělo odehrávat v letech 2008 až 2011.

Karolína Babáková z advokátní kanceláře MSB Legal k tomu poznamenává, že kriminalisté postupovali nestandardně, když společně s Rittigem zadrželi i advokáta z MSB Legal. „Považujeme to za velmi nestandardní krok a za zásah do práva na obhajobu pana Rittiga," komentovala Babáková situaci pro Lidovky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…