Ivo Rittig zatčen. Kravina, řekl nám k zvěsti o svém zadržení Martin Dvořák

13.02.2014 11:17

Ve čtvrtek ráno policisté v Praze zatkli Ivo Rittiga, kontroverzního podnikatele, označovaného za jednoho z bossů českého podsvětí. Důvodem měly být jízdenky pro pražský dopravní podnik. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Ivo Rittig zatčen. Kravina, řekl nám k zvěsti o svém zadržení Martin Dvořák
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Rittig byl současně i obviněn z praní špinavých peněz. Spolu s ním byly zatčeny a obviněny tři další osoby. Mezi nimi rozhodně není bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, jehož jméno zmínila Česká televize.

„Nebyl jsem nikým kontaktován a už vůbec ne zadržen, to je úplná kravina. Jediný, kdo mě kontaktoval, je můj právník. Nevím, kde se ta spekulace vzala," uvedl Martin Dvořák pro ParlamentníListy.cz.

Kauza jízdenek na pražskou dopravu, z nichž měl podle některých informací Rittig čerpat značné provize, byla považována za jednu z Rittigových nejzávažnějších. Podnikatel, který měl mít čilé kontakty na politiky ODS, je však spojován i s dalšími aférami.

Podle důvěryhodného zdroje deníku Právo, který byl se čtvrteční akcí obeznámen, mohlo zatčení Rittiga souviset i s kauzou Jany Nagyové, nynější manželkou expremiéra Petra Nečase. 

V Rittigově vile na Vinohradech a v kancelářích jeho firmy policisté zasahovali již při velkém protikorupčním zátahu v lednu. Rittig, který je občanem Monaka, žije střídavě v ČR a v této středomořské destinaci. Zatčen měl být podle serveru iDnes.cz ve čtvrtek ráno v Praze. Novinky.cz poté dodaly, že k zatčení mělo dojít přímo v Rittigově domě.

Společně s Rittigem byly zatčeny tři další osoby. Jednou z nich měl být David Michal, právník z kanceláře MSB Legal, která Rittiga zastupovala.

Není to poprvé, co byl Rittig zatčen. Již v roce 1985 byl zatčen za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, když v prodejně, kterou v Praze provozoval, našla kontrola manko více než tři čtvrtě milionu korun. Za to si měl odsedět devět let, z vězení jej však dostala amnestie prezidenta Havla.

V devadesátých letech Rittig podnikal především v oblasti módy, provozoval například několik butiků na pražském letišti. Později vlastnil několik obchodů v luxusní Pařížské ulici. V posledních letech byl označován za podnikatele s blízkými vztahy k některým politikům ODS.

Rozkryty byly například smlouvy dokazující jeho štědré provize z jízdenek na pražskou dopravu. Rovněž se objevily spekulace o jeho zakázkách pro Lesy ČR. Rittig, žijící převážně v Monaku, vždy jakoukoliv odpovědnost popíral. 

Pro Českou televizi se ke kauze vyjádřil i Karel Randák, analytik Nadačního fondu proti korupci. „Podle našeho názoru už před dvěma lety docházelo k nezákonnému jednání. Nadační fond předával policii všechny informace, co měl, ale nemohl se pídit po tom, co s tím policie dělala,“ uvedl analytik.

„Pokud policie přistoupila k té dnešní akci, tak předpokládám, že má dost informací k tomu, aby to udělala,“ uvedl Randák. Více se raději nechtěl vyjadřovat, aby policii nezhatil vyšetřování. Předpokládá však, že by společně s Rittigem měli být zatčeni i další lidé, přinejmenším jeho právníci, kteří mu pomáhali s převody peněz na offshorové společnosti.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové se jedná o obvinění čtyř osob, obviněných z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Počet zatčených však podle jejího prohlášení nemusí být konečný. Celá kauza prý souvisí se zakázkami pro pražský dopravní podnik. Jakýkoliv další komentář Bradáčová odmítla, včetně informací, zda bude požadovat vazbu. Bradáčová v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi jen uvedla, že na celé kauze odvedly dobrou práci oba celorepublikové policejní útvary, finanční i protikorupční kriminálka.

Zdroj deníku Právo, který je s pozadím policejního zásahu obeznámen, ale naznačil, že Rittigovo zatčení může souviset i s kauzou Jany Nagyové, šéfkou sekretariátu premiéra Nečase, která se s Rittigem a dalšími pochybnými podnikateli měla scházet. „Ono to spolu všechno souvisí a postupně se to odkrývá,“ měl uvést zdroj.

A jeho slova vysvětlila Novinkám.cz žalobkyně Bradáčová: „My (Vrchní státní zastupitelství v Praze) v této kauze nečiníme žádné úkony, nicméně jde o spolupráci obou republikových útvarů, což znamená, že do našeho případu důkazně přispěl i ÚOOZ v rámci věci, kterou prověřuje či vyšetřuje společně s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci (kauza Nagyová, pozn. redakce).“

Poslanci ve sněmovně komentovali Rittigovo zatčení spíše opatrně, neměli totiž potvrzeno, že mezi zadrženými je sám Rittig. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že je dobře, že se policisté zaměřují na hlavní větev kauzy, která byla spuštěna zásahem na Úřadě vlády vloni v červnu. Marek Benda z ODS uvedl, že bude jen rád, pokud budou obviněni lidé, kteří se podíleli na korupci v této zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …