Ivo Rittigovi prý Monako zrušilo trvalý pobyt

07.07.2015 9:56

Stíhaný lobbista Ivo Rittig se zřejmě bude muset z Monaka, svého současného domova, odstěhovat. Jak totiž zjistil server Lidovky.cz, rezidenturu mu totiž loni ukončilo samo knížectví. Server to uvádí s odvoláním na znění obžaloby ke kauze Oleo Chemical, kterou sepsal státní zástupce Adam Borgula.

Ivo Rittigovi prý Monako zrušilo trvalý pobyt
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

„Z postoupeného protokolu Ředitelství veřejné bezpečnosti Monackého knížectví ze dne 9. 9. 2014 vyplývá, že Rittigovi nebylo dne 21. 5. 2014 prodlouženo povolení k trvalému pobytu,“ píše se v obžalobě ke kauze petrochemické firmy Oleo Chemical, v níž Rittig figuruje a s níž se server seznámil.

Lobbista přitom veřejně prohlašoval, že rezidenturu v daňovém ráji chce přerušit sám, aby se mohl naplno věnovat kauzám vedeným proti němu v České republice. Rittig se podle zpráv od monackých úřadů snažil rezidenturu prodloužit. 1. dubna 2014 prý sám zažádal o novou monackou pobytovou kartu v doprovodu advokáta Davida Michala. Následně jeho kancelář MSB Legal zplnomocnil, aby ho během procedury zastupovala.

„Z uvedené postoupené zprávy ze dne 15.4. 2014 je dále patrno, že Rittig měl za účelem prodloužení pobytu v Monaku předložit potvrzení monacké banky, což neučinil, neboť mu žádná banka účet otevřít nechtěla,“ uvedl žalobce.

Z informací v obžalobě rovněž vyplývá, že monacké úřady se zajímaly o trestní stíhání Rittiga v České republice, k němuž předkládal čestné prohlášení. Dokument tak přisvědčuje dosud nepotvrzeným zprávám, že lobbistovi pobyt v Monaku komplikují podezřelé bankovní transakce a trestní stíhání v Česku. Aktuálně čelí vedle Oleo Chemical také obvinění z korupce kolem dopravního podniku a úniku tajných informací.

Advokát: Rittig se proti neprodloužení pobytu v Monaku odvolal

Rittigův advokát Michal nicméně upozorňuje, že řízení prozatím není pravomocně uzavřeno, Rittig se totiž proti rozhodnutí odvolal. „Pan Rittig zůstává monackým rezidentem. Je tam doma, což lze snadno zjistit letmým pohledem na jeho Twitter. Skutečnost, že má nemovitosti nebo víza někde jinde po světě, na shora uvedeném nic nemění,“ komentoval advokát informace z obžaloby.

Jenže podle Borguly Rittig neváhal a z Azurového pobřeží se přesunul do Perského zálivu. „Má uděleno rezidenční vízum Emirátu Dubaj a to na dobu tří let od 20. 4. 2014 do 19. 4. 2017. V tomto vízu je mimo jiné uvedeno, že působí jako ředitel společnosti Rittig General Trading,“ píše se v obžalobě. Podle ní se Rittig v Emirátech přechodně zdržuje.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…