Ivo Valenta: Ve střetu zájmů nejsem. Přečtěte si ten zákon pořádně

17.12.2018 11:52

Organizace Transparency International (TI) dnes podala na zlínský magistrát podnět k prošetření možného střetu zájmů senátora Iva Valenty (za Soukromníky). Podle organizace Valenta porušuje zákon o střetu zájmů tím, že prostřednictvím jiných společností ovládá regionální televizi TV Brno 1. Valenta toto tvrzení jednoznačně odmítl. TI podala podobný podnět i na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému ovládání médií ve skupině Mafra.

Ivo Valenta: Ve střetu zájmů nejsem. Přečtěte si ten zákon pořádně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Ať si Trasparency International podává podněty, jaké chce. Nicméně bych jim nejdříve doporučil, aby se detailně seznámili se zákonem o střetu zájmů a především faktem, že já vykonávám všechny své politické funkce pouze jako neuvolněný člen ať už krajského zastupitelstva, tak zastupitelstva statutárního města Zlín. Proto v žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů,“ podotkl Valenta.

„Bohužel mám pocit, že se Transparancy International pouze snaží vyvolat umělou kauzu a cíleně diskreditovat moji osobu. Tato organizace by si měla nejdříve zamést před vlastním prahem. Je velmi zvláštní, jak tato neziskovka nejdříve sloužila Andreji Babišovi, a teď otočila o 180 stupňů, ale pořád plácá nesmysly. Nechtělo by si vedení Transparency International raději udělat pořádek ve vlastním hospodaření a vypořádat s údajnými zpronevěrami z dřívějšího hospodaření?“ zeptal se zostra Valenta a připomněl ve svém vyjádření také to, kdo se rozumí být jako funkcionář pro střet zájmů.

„Člen zastupitelstva obce, městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn nebo který před svým zvolením do funkce člena zastupitelstva nebyl v pracovním poměru, ale vykonává funkce ve stejném rozsahu jako člen zastupitelstva, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn,“ zopakoval Valenta. 

Valenta v polovině října serveru iROZHLAS.cz řekl, že převede nejpozději začátkem příštího roku majetek do svěřenského fondu. Valentovi patří mimo jiné loterijní společnost Synot Tip či 70procentní podíl ve společnosti Our Media, pod kterou spadá nejen TV Brno 1, ale i televize Praha TV, portál Parlamentní Listy či slovenský deník Pravda a web Pravda.sk.

Valenta podle TI ovládá brněnskou regionální televizi prostřednictvím českých a kyperských společností, což dokládá potvrzeními kyperského ministerstva obchodu a výpisy z českého obchodního rejstříku. TI je přesvědčena, že se tím Valenta provinil proti českému zákonu o střetu zájmů, který zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. TI upozornila, že na vlastnictví internetových serverů se zákon o střetu zájmů nevztahuje. Organizace to považuje za mezeru v zákoně, kterou by bylo vhodné napravit.

Podezřením na porušení zákona o střetu zájmů se v přestupkovém řízení zabývají úřady v místě bydliště dotyčné osoby. Pokud úřad dojde k závěru, že veřejný funkcionář zákon porušil, udělí mu pokutu do výše 250 000 korun. Proti pokutě je možné se odvolat ke krajskému úřadu a následně ke správnímu soudu. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák dnes dopoledne ČTK řekl, že přestupkové oddělení magistrátu zatím podnět neobdrželo. „Pokud přijde, budeme to řešit ve standardním režimu,“ uvedl Dvořák.

Podání podnětu na Valentův údajný střet zájmů podle TI dokládá, že zákon nebyl cílen přímo na Babiše, což v minulosti premiér říkal. „Případ senátora Valenty ukazuje, že novela zákona o střetu zájmů není žádný lex Babiš, ale jde o prevenci rizika permanentní volební kampaně a ovlivňování veřejného mínění skrze média vlastněná politiky,“ uvedl ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

TI podala podnět i na prošetření údajného střetu zájmů u premiéra Andreje Babiše. Zabývá se jím městský úřad v Černošicích, který premiéra původně předvolal na dnešek k neveřejnému ústnímu jednání. Babišův zmocněnec ale požádal o změnu termínu a na jednání v Černošicích byl už ve čtvrtek. Podle TI Babiš ovládá mediální skupinu Mafra, kterou vlastní holding Agrofert. Babiš se brání tím, že holding loni vložil do svěřenského fondu, podle svého názoru tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Celé vyjádření Ivo Valenty: 

„Ať si Trasparency International podává podněty, jaké chce. Nicméně bych jim nejdříve doporučil, aby se detailně seznámili se zákonem o střetu zájmů a především faktem, že já vykonávám všechny své politické funkce pouze jako neuvolněný člen ať už krajského zastupitelstva, tak zastupitelstva statutárního města Zlín. Proto v žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů. Bohužel mám pocit, že se Transparancy International pouze snaží vyvolat umělou kauzu a cíleně diskreditovat moji osobu. Tato organizace by si měla nejdříve zamést před vlastním prahem. Je velmi zvláštní, jak tato neziskovka nejdříve sloužila Andreji Babišovi a teď otočila o 180 stupňů, ale pořád plácá nesmysly. Nechtělo by si vedení Transparency International raději udělat pořádek ve vlastním hospodaření a vypořádat s údajnými zpronevěrami z dřívějšího hospodaření?

Funkcionářem pro střet zájmů dle zákona č. 159/2006 Sb., se rozumí dle § 2 písm. p): „člen zastupitelstva obce, městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn nebo který před svým zvolením do funkce člena zastupitelstva nebyl v pracovním poměru, ale vykonává funkce ve stejném rozsahu jako člen zastupitelstva, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn.“

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…