Izrael i Palestina by měly jednat o příměří, vyzvala česká diplomacie

29.07.2014 19:30

Česká diplomacie v úterý znovu vyzvala aktéry konfliktu v Pásmu Gazy, aby přistoupili k jednání o příměří. V tomto úsilí Ministerstvo zahraničních věcí podporuje snahy Spojených států, generálního tajemníka OSN nebo Egypta. Jen při dnešních izraelských útocích v Gaze zahynulo podle palestinského ministerstva zdravotnictví přes 100 lidí.

Izrael i Palestina by měly jednat o příměří, vyzvala česká diplomacie
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Ministerstvo zahraničních věcí České republiky apeluje na hnutí Hamás a další ozbrojené skupiny v Pásmu Gazy, aby s okamžitou platností ukončily raketové útoky vůči Izraeli a izraelským občanům, eskalaci násilí a zneužívání civilní populace Gazy jako lidských štítů. Respektujeme právo Izraele na přiměřenou sebeobranu,” stojí v dnešním prohlášení ministerstva.

S obavami sledujeme prohlubující se humanitární krizi v Pásmu Gazy

„Vyjadřujeme politování nad vysokým počtem civilních obětí v Pásmu Gazy, jejichž počet se každým dnem nezadržitelně zvyšuje. S velkými obavami zároveň sledujeme prohlubující se humanitární krizi v Pásmu Gazy, která je spojena s dramatickým zhoršením životních podmínek tamních obyvatel,” uvedl také úřad.

Počet mrtvých Palestinců od zahájení izraelské operace, která je reakcí na raketové útoky z Gazy, už přesáhl 1200. Na izraelské straně zemřelo 53 vojáků a tři civilisté, jedním z nich byl thajský dělník. Přes 182 000 Palestinců (zhruba desetina místní populace) muselo kvůli bojům opustit své domovy a schovává se v 82 úkrytech, které provozuje OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…