Izraelský politik pohovořil s nadšením o vztazích s ČR. Jsou prý velmi silné

07.08.2014 16:36

Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou jsou velmi silné, Česko má ale právo vyjadřovat i odlišný názor, než má židovský stát. Řekl to lídr izraelské levicové opozice Jicchak Herzog po rozhovoru s šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem. Nedomnívá se, že by podpora současné české vlády Izraeli byla slabší než v minulosti.

Izraelský politik pohovořil s nadšením o vztazích s ČR. Jsou prý velmi silné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele

"Považuji vztahy mezi Izraelem a Českou republikou za velmi silné. Sdílíme společné hodnoty. Mezi přáteli je ale legitimní vyjadřovat i odlišný názor a klást otázky," uvedl předseda izraelské Strany práce na dotaz, zda necítí slábnutí tradiční podpory Prahy Tel Avivu, o němž mluví třeba česká pravicová opozice. "Nejen tady v Parlamentu jsem narazil na velmi silnou podporu pro Izrael. Za to jsme velmi vděční," dodal Jicchak Herzog.

Jan Hamáček někdejšího izraelského ministra sociálních věcí ujistil, že Česko má nadále zájem o nadstandardní vztahy se židovským státem. "Na druhou stranu jsem ale řekl, že ona blízkovýchodní rovnice má dva elementy. Je potřeba přistupovat vyváženě i k arabským státům," uvedl předseda Sněmovny.

"Na rozdíl od minulé vlády nebudeme nekriticky souhlasit se všemi kroky středo-pravicové vlády Benjamina Netanjahua," poznamenal Hamáček. Dodal, že Herzog s tímto postojem souhlasil.

Podle izraelského politika jsou ale věci, "které jsou nad tím vším". "Je nezbytné zajistit bezpečnost Izraele. Bojujeme s teroristy a tento boj je společným zájmem celého světa. Snažíme se dosáhnout míru a o to samé usiluje i česká vláda," řekl Herzog k současnému izraelsko-palestinskému konfliktu v Pásmu Gazy.

Hamáček v této souvislosti uvedl, že rozumí právu Izraele na sebeobranu proti útokům radikálního hnutí Hamas z Gazy a chápe, že operace armády v zastavěném terénu jsou složité. "Nicméně jsem ho upozornil, že tak strašlivé oběti na straně civilistů a zejména dětí a žen jsou něco, co nevyvolává pozitivní obrázek Izraele na mezinárodní úrovni," řekl šéf Poslanecké sněmovny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…