Izraelský velvyslanec Koren promluvil nejen o Rusku: Červené čáry jsou jasné

05.05.2016 19:14

Gary Koren, izraelský velvyslanec v Česku, zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Popsal, proč je stále třeba připomínat si hrůzy holocaustu, vyjádřil se k uprchlické krizi, která podle jeho názoru může znamenat příležitost pro Evropu, a nezapomněl ani na Rusko. To má prý jasně dané červené čáry, jejichž překročení v Sýrii Izrael nehodlá tolerovat. Nakonec došlo i na vztah s Českem a na Írán.

Izraelský velvyslanec Koren promluvil nejen o Rusku: Červené čáry jsou jasné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Velvyslanec státu Izrael Gary Koren na besedě ve Valašském Meziříčí

Izraelský velvyslanec v Česku Gary Koren v České televizi popsal, proč je třeba si znovu a znovu připomínat oběti holocaustu. Měli by si ho připomínat i mladší lidé, byť velvyslanec uznává, že mladí lidé mají jiné zájmy. „My investujeme především do vzdělávání v tomto ohledu. Mladí Izraelci navštěvují bývalé koncentrační tábory v Evropě a přeživší holocaustu jezdí do Izraele a mluví k mladým,“ popsal.

Noční vlci a migrační krize

Holocaust si připomínáme např. u příležitosti zahájení židovského povstání ve Varšavě z roku 1943. Koren ovšem doplňuje, že antisemitismus dnes opět posiluje, a to i v západní Evropě. Proto Židé odcházejí do Izraele. „Není to dobré řešení pro Židy ani pro Evropu, protože Židé v Evropě žijí přes dva tisíce let,“ připomněl. Ale pokud se Židé necítí v Evropě bezpečně, mohou odejít do Izraele.

Nic nenamítá ani proti přítomnosti ruského motorkářského uskupení Noční vlci, pokud do Evropy opravdu míří proto, aby uctili památku padlých vojáků.

Určité obavy vyvolává v Izraelcích migrační krize. „My nejsme v pozici, abychom mohli pozvat úplně všechny. Ale je to taky velký potenciál pro Evropu, někteří  ti uprchlíci jsou velmi vzdělaní a snadno se začlení do společnosti. Je to také otázka ekonomická. Tady si myslím, že to Evropa zvládne. Je to ale také otázka sociální a je tu také otázka bezpečnostní. Stačí si vzpomenout, co se stalo v Bruselu. Ale myslím si, že se Evropané poučili,“ vyjádřil svůj názor.

Mezi uprchlíky mohou být teroristé, to je pravda, ale jiní uprchlíci mohou také přinést pozitivní faktory a Evropané by je měli umět využít ve prospěch svého kontinentu.

Islámský stát, Írán a Česko

Došlo i na boj s Islámským státem samotným. „Islamisté oslabují. Ale my s velkou nedůvěrou hledíme na režim v Sýrii,“ poukázal na tamního prezidenta Bašára Asada. Svou roli v konfliktu hrají i Rusové. Izraelci nehodlají tolerovat žádné zásahy, které by v konečném důsledku dopadly na Izrael. „My nebudeme tolerovat íránské vojáky v Sýrii nebo Izraeli. To jsme řekli jasně,“ popsal host. To je červená čára, kterou nelze překročit. Rusko prý dává jasně najevo, že nechce nestabilitu a bojí se rozšíření dalších nepokojů až na Kavkaz.

Nakonec promluvil o vztazích České republiky a Izraele. Tyto vztahy jsou prý velmi nadstandardní. Na tom nemění nic ani to, že se Česko více otevírá spolupráci s Íránem, což je pro Izrael varující. Tato země se musí změnit, musí změnit svůj přístup ke svým sousedům,“ varoval Íránce. Zásadní problém tady je, že Írán pokračuje v budování své vojenské síly,“ což Izrael nese nelibě, protože to může znamenat riziko pro tento stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…