Izraelský velvyslanec chválil Visegrád: Jste naši nejbližší přátelé v Evropě. Příště chce premiér pozvat celou čtyřku k sobě

19.07.2017 20:17

Hostem pořadu Interview ČT24 byl velvyslanec Izraele v České republice Daniel Meron, který se mimo jiné vyjádřil k jednání premiérů Visegrádské čtyřky s premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem.

Izraelský velvyslanec chválil Visegrád: Jste naši nejbližší přátelé v Evropě. Příště chce premiér pozvat celou čtyřku k sobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Benjamin Netanjahu přijel do Maďarska na jednání v době, kdy v Budapešti je několikaměsíční kampaň proti multimiliardáři Georgi Sorosovi. „Ta poslední vlna plakátů, tam byla Sorosova tvář a slogan: Nenechme, aby se Soros smál jako poslední. Kritický ohlas to mělo však kvůli potrhání a antisemitským nápisům, které se na plakátech objevily,“ zmínil reportér ČT24 Lukáš Mathé v živém vstupu. S představiteli židovských obcí se pak Netanjahu má sejít dnes večer, zmínil Mathé v té souvislosti. 

„Pan premiér Orbán, myslím, se dnes jasně vyjádřil ohledně historie, jak bylo se Židy zacházeno za druhé světové války. A řekl, že nikdy nebude tolerovat antisemitismus v Maďarsku. Problém, který je s kampaní proti panu Sorosovi, je problém, který má vyřešit maďarská vláda a my se k tomu nechceme vyjadřovat,“ dodal k tomu Meron.

Premiér Netanjahu dnes také podle Merona navrhl V4, aby se příští jednání konalo v Izraeli. „Tahle schůzka v Budapešti byla velmi dramatická, neboť poprvé byl pan premiér přítomen schůzce V4, bude se pokračovat v tom jednání v boji proti terorismu,“ sdělil Meron. Podle něj tématem schůzky bylo například to, jak spolupracovat na vyřešení velkých výzev a boji proti radikálnímu terorismu. 

A proč se Netanjahu vydal právě na setkání se zeměmi V4? „Jsou to jedny z nejpřátelštějších zemí Izraele v Evropě. Vidím, že se opravdu shodneme, ta spolupráce byla vždy skvělá. Když se podíváme na Českou republiku, tak se můžeme vrátit o sto let zpět, kdy vznikla Československá republika a do Izraele pak přijel T. G. Masaryk. A Československo byla také jediná země, která nám poslala zbraně,“ uvedl Meron. 

Následně přišla řeč také na izraelsko-palestinský konflikt. „Napětí je nadsazené. Ale je pravda, že tu je konflikt. Palestinská strana odmítá přijmout Izrael jako suverénní stát. Znovu a znovu jsme navrhli kompromisy palestinské straně a oni je vždy odmítnou. Teď se pan premiér Netanjahu navrhl setkat s předákem a oni odmítli,“ zmínil Meron. Uvedl také to, že by si moc přál, aby Izraelci a Palestinci žili vedle sebe jako Češi a Slováci. „Ale Slováci chápou, kde oni jsou, kde vy jste,“ poznamenal.

„My jsme odlišní. Oni mají jiné hodnoty, nemají demokracii. A musejí také mírově uznat Izrael, že jsme jejich soused,“ dodal. 

Závěrem se pak vyjádřil k Islámskému státu a situaci na Blízkém východě. „Islámský stát hrozí, máme tu také hrozby z Íránu, který podporuje šíitský terorismus,“ řekl jasně Meron. A vyjádřil se i k jednotlivcům, kteří míří do Evropy. „Myslím si, že Česká republika má skvělé bezpečnostní složky a že Češi jsou ve velkém bezpečí,“ míní a podotýká, že demokracie by se proti těmto hrozbám měly spojit. „Je dobré být ostražitý a dávat si pozor. Bohužel jsou tu zlí lidé, špatní lidé. Musíme mít dobré bezpečnostní složky,“ zkonstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …