J. X. Doležal kritizoval Pecinu. Za tři hodiny přijela do redakce policie

28.04.2010 20:09

Kontroverzní novinář J. X. Doležal napsal ostře kritický článek o ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Rozezlený čtenář na něj vzápětí zavolal policii.

J. X. Doležal kritizoval Pecinu. Za tři hodiny přijela do redakce policie

O půl třetí obdržela pražská policie hlášení, že se Doležal pohybuje v budově vydavatelství Ringier zfetovaný a se zbraní, okamžitě tam tedy vyslala hlídku.

"Přijali jsme oznámení, že je pan Doležal na zmíněném místě, omámen psychotropními látkami a se zbraní. Odjeli to prověřit policisté z místního oddělení a zjistili, že se dotyčná osoba na místě už delší dobu nenacházela," řekl serveru iDNES.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

"Šéfredaktor policistům vysvětlil, že obvinění jsou nesmysl, protože vůbec ve firmě nejsem, natožpak zfetovaný a ozbrojený. Pak pánové odjeli," komentoval policejní zásah sám novinář.

Nejprve popíral, že by šlo o cílenou "pomstu" za ostrý článek, později se podle něj ale ukázalo, že alarmující časový sled událostí náhodný nebyl.

Policisté se podle něj chovali maximálně profesionálně, nebyli nijak zaujatí a jednali slušně.

"Jen by mě zajímalo, kdo jim poprvé za těch dvacet let, co kouřím marihuanu, takhle zavolal," dodal Doležal.

Udavače se policie pokoušela kontaktovat. "Od oznámení ale nebyl ani v místě bydliště, ani nezvedal telefon," řekl Hulan.

Více:

Foto: sibik.cz


Co uvedl Reflex.cz (ZDE):

Dnes tři hodiny poté, co jsem na našem webu ostře napadl ministra Pecinu, pro mne přijela do redakce Reflexu policie.  

Především - nechci tvrdit, že jde o nějakou příčinnou souvislost. Navíc jsem trnem v oku například neonacistům nebo třeba gangu pašeráků drog říkajícímu si Karma Cowboys Kathmandu, který se mne pokusil zneužít - článek najdete v některém z příštích čísel Reflexu. Takže nemohu vyloučit, že mne udali třeba náckové nebo oni pašeráci. Ale časový sled událostí středy 28. dubna byl opravdu alarmující:

Ve dvanáct hodin zveřejnil server Reflexu můj článek o tom, jak policie obtěžovala v Pardubicích na volebním mítinku ČSSD odpůrce Jiřího Paroubka. Článek končí otázkou pro ministra vnitra Pecinu, jestli teď bude lidi, co nesouhlasí s partají, za kterou kandiduje, pronásledovat tajná policie, jak tomu bylo v Pardubicích.

Ve třináct hodin jsem se telefonicky spojil se sekretariátem pana ministra a nějaké dámě na druhém konci drátu vysvětlil, že jsem o panu ministrovi něco napsal a byl bych rád, kdyby o tom věděl a pokud možno se vyjádřil. Odpověděla, co si to dovoluju, psát o panu ministrovi, aniž bych to s ministerstvem předem projednal. Trochu rozpačitě jsem se zeptal, zda si ze mě dělá legraci, a ona mi sdělila, že mám na její výrok zapomenout a že vše panu ministrovi vyřídí.

V patnáct hodin přijeli na recepci naší vydavatelské firmy Ringier tři policisté v civilu s tím, že dostali oznámení, že jsem ve firmě a pohybuji se tam pod vlivem drog a se zbraní. Šéfredaktor jim vysvětlil, že obvinění jsou nesmysl, protože vůbec ve firmě nejsem, natožpak zfetovaný a ozbrojený. Pak pánové odjeli. A já si teď připadám jako z té staré a docela neveselé anekdoty: Aniž bych byl paranoidní, mám silný pocit, že po mně jdou.

Ale pan ministr mě v patnáct čtyřicet uklidnil - z tiskového odboru ministerstva přišla zpráva podepsaná přímo Martinem Pecinou: „Důrazně odmítám nařčení z toho, že bych jakýmkoli způsobem zneužíval Policii České republiky v souvislosti s předvolební kampaní. Tato obvinění, která dnes vznesli někteří politici, mne osobně urážejí a považuji je za nechutný osobní útok v rámci předvolebního boje. Nikdy jsem policii neúkoloval, nikdy jsem jí nenařizoval, jak má v konkrétních případech postupovat. Je to v příkrém rozporu s mými zásadami a taktéž s mými pravomocemi ministra vnitra. Je obecně známo, že jsem vždy kladl důraz na to, aby nebyly na policii vytvářeny politické tlaky, aby mohla fungovat jako nezávislý bezpečnostní sbor. V tuto chvíli nemám důvod o postupu policie pochybovat. Pokud by ale měl kdokoli pocit, že v rámci mítinků jakékoli politické strany neproběhlo ze strany policie vše v souladu se zákonem, může se obrátit na Inspekci Policie ČR, která vše prošetří."

PhDr. Jiří X. Doležal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…