J. X. Doležal se na Primě utrhl ze řetězu: Ať EU zakáže ještě kladiva. Pak škrabky na brambory, když tím dostanete do krku, jste mrtvej. Šroubováky. Kravaty taky

20.03.2019 17:28

Zpráva, že by Evropská unie chtěla zakázat nošení nožů bez zjevného užití, před časem obletěla Česko. Odpůrce měla jak z řad houbařů, tak zastánců lidské svobody. Televize Prima si do pořadu Názory bez cenzury k tomuto tématu přizvala pestrou řádku osobností jako novináře Jiřího X. Doležala, Jana Skalického, spolupracovníka Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní, a Jana Cempera, šéfredaktora webu manipulatori.cz. Telefonicky se pak vyjadřovali europoslanci Jiří Payne za Svobodné a Jaromír Štětina, nestraník dříve za TOP 09. A Doležal opět předvedl kvalitní podívanou, když začal z pytlíku tahat další věci, které by prý EU měla zakázat.

J. X. Doležal se na Primě utrhl ze řetězu: Ať EU zakáže ještě kladiva. Pak škrabky na brambory, když tím dostanete do krku, jste mrtvej. Šroubováky. Kravaty taky
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: "Co by se mělo ještě zakázat" s Jiřím X. Doležalem

Na úvod moderátor řekl, že europarlament schválil zprávu výboru pro terorismus, která zmiňuje zákaz držení nožů bez zjevného užití. „Nosíte u sebe nůž?“ zněla první otázka na Doležala. „Bez komentáře. Stejně tak nesděluji svou sexuální výkonnost a spotřebu viagry,“ odpálil dotaz novinář. Skalický řekl, že nenosí, Cemper prohlásil, že do lesa, ve městě neví, co by s ním dělal.

Doležal o tématu již dříve napsal článek, ale nyní prý obrátil a sdělil, že iniciativa za zákaz nožů je správná a měla by se dotáhnout. Záhy však vyšlo najevo, že jde o nadsázku, protože Doležal doplnil: „Takže bych navrhoval, aby Evropská unie ještě zakázala kladiva, pak, to je velmi důležitý, škrabky na brambory, protože tohle když dostanete do krku, tak jste mrtvej, pak bych teda, to je mimořádně důležitý, bych doporučil zakázat pilníky, protože přesně takovymhle trojhranym byla zavražděna princezna Sisi, pak bych doporučil zakázat šroubováky, protože pan Cemper nepotřebuje ve městě šroubovák, pak bych doporučil zakázat nůžky, a vám bych, pane moderátore, chtěl vytknout, že jste pozval tady pana kolegu, protože má na krku kravatu, který by se měly zakázat taky, protože když uděláte takhle, tak s tím někoho můžete uškrtit. Takže zakažte to všechno, soudruzi v Bruselu, máte pravdu,“ zakončil své extempore, při kterém vytahoval jednotlivé zákazuhodné předměty z papírového pytlíku.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Nařízení považuje za snahu znepříjemňovat lidem život a ukazovat svou moc. A jako důvod dal strach bruselských úředníků nazvat pravým jménem důvod teroristického násilí, kterému čelíme. Moderátor se pak obrátil na Cempera, který prý všechny tyto zprávy neguje. Usmívající se Cemper ještě doplnil, že Doležal zapomněl na ruční pilky, protože jak známo, členové SPD mají s pácháním teroristických činů pilkou zkušenosti. Pak pravil, že neguje hlavně to, že by šlo o nějaké nařízení. Jde podle něj jen o 224 nejrůznějších bodů, které by se mohly provést, „kdyby něco“. „Ty body nejsou nařízení, nejsou nic, jsou to doporučení jakéhosi výboru, co by se jakoby mohlo udělat,“ řekl Cemper a dodal, že jediné, co nám něco může přikázat, jsou směrnice a nařízení EU, takže jde o tzv. fake news. A žádná směrnice na toto téma se podle jeho informací nechystá. Doležal si ještě do Cempera rýpl otázkou, zda je tím aktivistou, který byl zmíněn ve zprávě o extremismu v souvislosti s hnutím Occupy Prague.

Skalický řekl, že v oné zprávě schválené europarlamentem se v bodu 193 píše, že členské státy mají zvážit zákaz nošení nožů bez řádného důvodu. „Což znamená, že pokud nedokážete policajtovi, že jdete na houby, tak jdete do vězení,“ vykládal to Skalický. A také že „extrémně nebezpečné nože“ (motýlkové, zombie) by se měly zakázat úplně. S čímž samozřejmě nesouhlasí. Že by šlo o fake news, odmítl, protože stejným způsobem se prý postupovalo u odzbrojovací směrnice: „Přesně to začínalo takhle. Nezávazné doporučení, z něj bylo nějaké rozhodnutí, pak se vzala záminka, záminkou byl teroristický útok v Paříži a během týdne byl na světě návrh materiálu, který se nás velice tvrdě dotýká.“ A dodal, že to směřuje hlavně na ČR, protože ostatní státy mají takové věci již ošetřeny, a jmenoval případy, kdy si čeští občané odnesli záznam v trestním rejstříku z Německa, protože si zapomněli v autě nůž.

Jaromír Štětina zprávu považuje za nelegislativní a tvrdí, že jde pouze o doporučení. A titulek „Do lesa bez nože“, kterým zprávu uvedl deník.cz, prohlásil za bulvární a protichůdný k samotnému textu. „Je to kachna, je to nesmysl a také bych řekl, že je to lež,“ vyjádřil se europoslanec, který již opustil TOP 09. Jiří Payne nejdříve zkritizoval výbor, který si podle zprávy myslí, že zákazem nožů něčeho docílí. „To je k smíchu, to přece nemůžou vůbec myslet vážně,“ prohlásil o členech výboru. Navíc podle Lisabonské smlouvy europarlament nemůže nic navrhovat, ale pouze „poníženě poprosit“. A hoaxy a fake news prý šíří Evropská komise v Praze svou reakcí na článek. Ale jde podle něj o testovací balónek, kterým se zjišťuje, jaká bude reakce. Štětina mínil, že se nic k žádné legislativě neposunuje a žádný tlak na zpřísnění legislativy, co se týče nožů, necítí. „Evropský parlament je poměrně svobodomyslná organizace, která nikoho netlačí, tady se skutečně diskutuje a probírají se merita věci. Žádné tlaky na to, aby byl někdo odzbrojen, se tady nekonají,“ tvrdil Štětina. Podle Jiřího Payneho se však tímto způsobem Evropský parlament snaží obejít princip subsidiarity, tedy že se vše má řešit na co nejnižší úrovni, což je podle něj porušení Lisabonské smlouvy.

Doležal uznal za vhodné si znovu kopnout do Cempera za jeho angažmá v ultralevicovém Occupy Prague a do Štětiny za to, že obdivoval čečenské nacionalisty. Pikantní podle něj je, že takoví lidé obhajují zprávu, která vybízí ke zvažování odzbrojování.

Moderátor pak citoval statistiky, podle kterých útoků sečnou či bodnou zbraní přibylo, a ptal se Skalického, zda to není argument pro zpřísnění. „Je zákonem zakázáno píchat lidi nožem,“ argumentoval Skalický. Zákon by pak podle něj dodržovaly jen oběti, tedy zákona dbalí občané. I Doležal souhlasil, že současná legislativa je dostatečná. A obvinil Cempera, že sám šíří hoaxy, protože se v článku na svém webu prý s regulací ztotožnil, když údajně prohlásil, že motýlí a zombie nože nikdo nepotřebuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…