JXD popisuje, jak se dívá na "Šlachtagate" řadový český občan

12.06.2016 10:33

Komentátor Jiří X. Doležal se na serveru Reflex.cz zamýšlí nad současnou kauzou kolem reorganizace Policie ČR a odchodu šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty.

JXD popisuje, jak se dívá na "Šlachtagate" řadový český občan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

„Nevidím do války v policii a státním zastupitelství. Jakožto sociální psycholog ale vím, co bez ohledu na to, která strana je v právu, přinese tahle válka státních úředníků do nálady občanů a jejich vztahu ke státu,“ poznamenává úvodem Doležal.

Podle něj jádro sporu, sloučení dvou elitních útvarů, občany nezajímá. Rozpoutalo se mediální peklo a v represních orgánech se zformovaly dvě party jdoucí si po krku. „Každá z těch part má politické krytí, jedna navíc krytí mediální. Ty party jsou Šlachta a jeho spřátelení státní zástupci s politickým krytím a podporou Andreje Babiše včetně jeho mediální fronty a proti nim policejní prezidium s policejním prezidentem politicky kryté ministrem Chovancem,“ dodává komentátor.

Celý spor podle Doležala ukazuje na to, že uvnitř represních složek, policie a státních zastupitelství existují mocenské kliky, které si vzájemně jdou po krku. „Že řízení ze zákona apolitické policie je evidentně zpolitizované a že nikdy v historii žádný ministr financí nevyhrožoval rezignací kvůli odchodu jednoho policejního plukovníka do civilu a reorganizaci jednoho specializovaného policejního útvaru,“ myslí si Doležal. Občan tak podle jeho názoru vidí, že v policii se vzájemně bojuje a že její práce je dozorována politicky. 

Původní text ZDE.

„Šlachtagate je tak masivní a mediálně krytá, enormní zájem o udržení Šlachty ve funkci ze strany Andreje Babiše byl zjevný, a občan nemá nejmenší informaci o tom, o co vlastně jde a jaké jsou ve skutečnosti skryté motivy celé krize. Jediné, co ví zcela spolehlivě, je skutečnost, že orgány, které by měly garantovat nestrannost, politickou nezávislost a dodržování řádu ve společnosti, se zmítají v chaosu, politikaření a vnitřních bojích,“ řekl Doležal s tím, že policie, státní zastupitelství a zvolení politici angažovaní v bitvě jsou zcela nevěrohodní, hnaní veřejnosti neznámými motivy a není radno věřit ani jedné ze stran sporu. 

„A není radno věřit ani demokracii, když dopustí takový bordel dokonce i v represních složkách. Ať tedy Šlachtagate dopadne jakkoliv, jedno víme už nyní: Zásadně poškodila důvěru občanů v systém zastupitelské demokracie,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…