Já asi všechny překvapím, ale souhlasím s Babišem, pravil na schůzi o lithiu Kalousek

16.10.2017 18:12

Během mimořádného jednání Poslanecké sněmovny o těžbě lithia vystoupil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a všechny překvapil. Souhlasil totiž se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Jenže jen chvilku. Poté sepsul celou vládu.

Já asi všechny překvapím, ale souhlasím s Babišem, pravil na schůzi o lithiu Kalousek
Foto: Václav Fiala
Popisek: Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v Plzni

„Já abych upoutal vaši pozornost, tak řeknu větu, která vás zcela jistě překvapí. Já souhlasím s panem Babišem, že pan ministr Havlíček toto memorandum 14 dní před volbami podepisovat neměl,“ podotkl Kalousek.

Jedním dechem ovšem dodal, že i ministr Brabec nemusel podepisovat či prodlužovat povolení k průzkumům těžby lithia. Odpovědnost za problémy kolem těžby lithia tedy nenese jen jeden ministr, totiž ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček, ale vláda jako celek.  

„Vláda selhala v rámci surovinové politiky. To, že selhala, to jsme si nevymysleli my, to vy říkáte sami, jen se obviňujete, kdo selhal víc. Abych nezapomněl na třetí stranu – na KDU-ČSL – tak ta sice neměla žádné ministerstvo, ale odpovědnost za surovinovou politiku nese celá vláda, ve které lidovci seděli taky... Vláda selhala. A nám jako občanům může být jedno, kdo konkrétně za to může. My musíme říct: Selhala vláda. Což je objektivní fakt,“ zdůrazňoval Kalousek znovu a znovu.

Posléze poznamenal, že má sice smysl pro humor, ale byl velmi překvapen, co slyšel ve sněmovně. Každý, kdo něco ví o těžbě lithia, musel prý vědět, že těžba lithia začne nejdřív za osm let. Lidovci si proto zřejmě dělají legraci z lidí, když najednou volají po změnách v surovinové politice státu a vyzývají vládu, aby s tím něco udělala. Ale kterou vládu?

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„To si myslíte, že v pondělí budete úkolovat vládu, když v pátek budou volby, tak to si snad myslíte, že se to do čtvrtka vyřeší. To si z lidí děláte srandu,“ ptal se Kalousek lidovců.

Zdůraznil také, že lidovci nevylučují pokračování současné koalice ani po volbách, zatímco TOP 09 jakoukoli povolební spolupráci s Babišem vylučuje.

Kromě toho se vysmál i Andreji Babišovi, který během svého proslovu tvrdě útočil na premiéra Bohuslava Sobotku. Na toho samého premiéra, s nímž celé roky seděl Andrej Babiš ve vládě.

„To by asi pan premiér měl odejít kanálama a oběsit se. To tady říká člověk, který je demokratickou institucí obviněn z podvodu a hrozí mu deset let vězení. A který je demokratickou institucí obviněn, že byl agentem StB. Já jsem zažil leccos, ale aby nás tady moralizoval kriminálník, kterému hrozí deset let, a aby nás tady moralizoval komunistický fízl, tak to jsem ještě nezažil a proti tomu bych se, prosím pěkně, rád ohradil,“ zdůraznil Kalousek.

Končící vláda prý v této věci za čtyři dny nic nesvede, když to nesvedla za celé čtyři roky, takže je až na nové vládě, aby se postarala o tom, že stát z těžby lithia získá maximum včetně kraje a aby byly finanční prostředky z těžby využity také k minimalizaci škod poškozené krajiny v důsledku těžby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…