Já, banderovec, zazpívali si sborem ukrajinští studenti. A na webu se chlubí ještě zajímavějšími věcmi

31.05.2015 15:49

Studenti Ivano-Frankovského fyzikálního a technického lycea na západní Ukrajině oblečení v červeno-černých barvách banderovců. Zpívali píseň Já banderovec.

Já, banderovec, zazpívali si sborem ukrajinští studenti. A na webu se chlubí ještě zajímavějšími věcmi
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Banderovská hospoda ve Lvově

Studenti tohoto lycea každoročně navštěvují válečný památník ukrajinské Síče na hoře Makovka, kde během první světové války došlo ke střetu ruské carské armády s částmi rakouské armády. Po 1. světové válce zde pak byla založena Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN). V květnu roku 1938 došlo k vraždě předáka OUN Evžena Konovalce a do čela této organizace se dostal Andrij Melnyk, který před odchodem do emigrace jmenoval svým zplnomocněncem na území Polska právě nechvalně proslulého Stepana Banderu. V září téhož roku se v Podkarpatské Rusi vytvořila tzv. Ukrajinská národní obrana, která usilovala o získání zbraní československé armády a byla později přejmenována na „Karpatskou Sič“.

„Hlavním cílem výchovné práce lycea je formování občana, vlastence moderního ukrajinského státu, vědomého si své národní a náboženské identity,“ píše se na webových stránkách školy.



Z Organizace ukrajinských nacionalistů byla v říjnu 1942 založena Ukrajinská povstalecká armáda (UPA), která bojovala za nezávislost Ukrajiny. Svoji činnost prováděla především na západní Ukrajině, kde bojovala proti sovětským vojskům a spolupracovala s nacisty. V bojích proti SSSR, ale i Polsku pak UPA pokračovala i po skončení druhé světové války.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se rád označuje za prezidenta mírového řešení, označil v roce 2014 bojovníky UPA za „příklad hrdinství a vlastenectví na Ukrajině“. V dubnu letošního roku navíc ukrajinský parlament schválil zákon, který udělil příslušníkům OUN a UPA status bojovníků za svobodu Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…