Já, já, já, jenom já… Lídr pražské TOPky chce být starostou za každou cenu. Na povrch začínají vyplouvat smrduté detaily Pospíšilovy partaje

15.10.2018 13:04

Naše redakce získala zákulisní informace z probíhajících jednání na Praze 3. ParlamentníListy.cz oslovil zdroj z TOP 09, který si nepřál být jmenován, ale který detailně popsal úskoky a veletoče místních politických špiček. Pro nezúčastněné, Praha 3 je historicky domovem a líhní mnoha vlivových hráčů a je to právě Topka, která prostřednictvím bývalé starostky Hujové (nově Starostové pro Prahu) ovládala místní radnici poslední volební období.

Já, já, já, jenom já… Lídr pražské TOPky chce být starostou za každou cenu. Na povrch začínají vyplouvat smrduté detaily Pospíšilovy partaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň k volbám do pražského zastupitelstva a do Senátu ČR

Nové rozložení sil v zastupitelstvu je pro všechny velikým překvapením a plány koaličních jednání s konečnou variantou rozdělení sil vůbec nepočítaly, takže dohody uzavřené před volbami jsou najednou k ničemu.

Praha 3 má 35 zastupitelů, z čehož 10 získala koalice ODS, KDU a Svobodných, 9 koalice TOP 09 a STAN, 8 Piráti, 5 ANO a 3 křesla Zelení. Největším překvapením byl samozřejmě výsledek samotné topky, která se stala druhým nejsilnějším hráčem s rozdílem pouze jednoho křesla oproti vítězné ODS. A tady vlastně začínají všechny problémy, pokračuje náš zdroj.

Volební lídr TOP 09 Jiří Ptáček se podle jeho svědectví rozhodl, že se musí stát za každou cenu starostou.

„Z toho důvodu v podstatě vyloučil jednání s vítěznou ODS, která by vedla k okamžité většině, a začal se koncentrovat na vytvoření koalice s Piráty za podpory Zelených. Piráti a Zelení totiž deklarovali, že se nechtějí o koalici prvně bavit s ODS a ANO. Z toho důvodu si Ptáček myslí, že s nimi vše rychle dotáhne a získá post starosty. V úvodu spoléhal na nezkušenost a politickou naivitu Pirátů, ale aktuálně je stav takový, že Piráti v jednáních trvají na budoucím prosazování svého programu do té míry, že případná koalice nemůže být dlouhodobě udržitelná, tedy spíše určité sliby udělané v rámci koaličních jednání nebude možné realizovat. V důsledku této blamáže Ptáček obešel pro nás přirozeného a jasného partnera a začal řešit nejistou variantu kvůli svému prospěchu,“ dodává náš zdroj z buňky Pospíšilovy TOP 09.

Anketa

Litujete, že se rozpadlo Československo?

73%
27%
hlasovalo: 13897 lidí
Během několika dnů po volbách tak prý Ptáček dokázal výrazně oslabit svoji pozici lídra, rozdělit buňku na dvě názorové frakce a vytvořit potenciál pro přeběhlictví skrze svoji neochotu jednat s kýmkoliv jiným a riskovat tak opoziční roli.

Právě z důvodů zvěstí o přeběhlictví se na naši redakci obrátil zmíněný zdroj z TOPky, který se obává destrukce místní buňky a především soudržnosti mezi TOP 09 a Gazdíkovým STANem. Zároveň dodává, „že ono je to s tou topkou na trojce celé trochu jinak, než se zdá. Pan Ptáček byl totiž do trojkové organizace účelově dosazen synem jednoho z hlavních celorepublikových představitelů ODS, který skrytě tahá, nebo alespoň tahal za nitky. Tento člověk za místní organizaci veřejně nevystupuje, ale je členem jejího regionálního výboru. Pan Ptáček mu ale v posledních dnech začal výrazně přerůstat přes hlavu, jelikož se veze na vlně nečekaného volebního výsledku, který prezentuje jako svůj osobní triumf,“ uzavírá náš zdroj.

Historie Jiřího Ptáčka a TOP 09 na Praze 3 aneb spletenec zájmů

S Jiřím Ptáčkem je spojeno hned několik kauz a kontroverzních projektů na Praze 3. Můžeme zmínit například projekt „Čistá Trojka“, jehož účelem je odstraňování graffiti z činžovních domů soukromníků za finanční podpory městské části. Tyto práce jsou realizovány na základě kontraktu s firmou AUSTUR s. r. o., se kterou je Jiří Ptáček dlouhodobě spojován.

Donedávna byl ještě veden jako majitel a administrativní kontakt domény, na které je projekt prezentován (redakce má k dispozici archivní výpis z registru držitelů domén). Jen v roce 2017 inkasoval AUSTUR z městské kasy 6,2 milionu korun. Za rok 2018 bude tato částka násobně vyšší, a to s největší pravděpodobností přes 10 milionů korun. Je nutné zmínit, že před počátkem spolupráce s městskou částí Praha 3 měla tato firma prakticky nulové obraty a příjmy. Ptáčkovy vazby na městskou část Prahy 3 a jeho patriotismus je zajímavý i s ohledem na skutečnost, že dlouhodobě nežije na území Prahy 3, respektive jeho trvalá adresa je v činžovním domě, ve kterém jeho otec vlastní několik bytů.

Posílení námluv ODS a ANO

To racionálnější křídlo topky se teď obává, že Ptáčkova cesta za starostováním za každou cenu výrazně posílila spolupráci mezi ODS a hnutím ANO, kteří mají dohromady 15 zastupitelských křesel.

„V případě selhání vyjednávání o této trojkoalici může všechno dopadnout tak, že se budou různé frakce přetahovat o místo u stolu s ODS a ANO, a to i za cenu mnohých ústupků. Nemusela by tak vyjít Ptáčkova záložní varianta založená na domněnce, že za ODS může přijít kdykoliv, pokud se nedohodne s Piráty a Zelenými, ponechat jim post starosty a zaujmout většinu v radě městské části. Právě uzavření těchto dveří je tím, co většinu z nás, politických kolegů, děsí nejvíce,“ uzavírá náš zdroj.

ParlamentníListy.cz budou situaci koaličních jednání na Praze 3 nadále sledovat. Aktuálně připravujeme materiál týkající se zmíněné osoby, o které se tvrdí, že místní buňku TOP 09 ovládá, a která je zároveň synem vrcholného představitele ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…