Já jsem Fidel! křičel slavnostně dav v Havaně

30.11.2016 13:50

Kubánský národ a spolu s ním prezidenti a významné osobnosti ze všech koutů světa si připomenuli nedávno zesnulého lídra Fidela Castra na slavném Plaza de la Revolución v kubánském hlavním městě Havaně.

Já jsem Fidel! křičel slavnostně dav v Havaně
Foto: henrymakow.com
Popisek: Fidel Castro

„S tvářemi odrážejícími hluboký zármutek se tisíce lidí ze všech koutů země vydaly směrem na náměstí Revoluce v hlavním městě Havaně, aby se naposledy rozloučily se svým milovaným lídrem Fidelem Castrem a vzdaly hold jeho nesmrtelným ideálům,“ píše panlatinoamerický server TeleSur.

„Jednotný národ nebude nikdy poražen! Já jsem Fidel!“ vykřikoval jednotně dav na slavném náměstí.

 

Ústřední figurou pietní akce byl bratr zesnulého lídra Raúl Castro, který celou akci zakončil slovy „Hasta la victoria siempre!“ což je věta, se kterou je Fidel Castro zřejmě nejčastěji spojován a označuje jeho naprosté obětování se myšlence revoluce.

Prezident Venezuely Nicolás Maduro všechny přítomné utvrdil v tom, že Castrův odkaz bude žít i nadále. „Fidel byl nositelem stejné myšlenky jako Hugo Chavéz a ta bude i nadále žít s naší revolucí,“ uvedl latinskoamerický lídr.

Prezident Ekvádoru Rafael Correa konstatoval, že kubánský národ bude i „nadále žít se svými revolučními principy, se svým nevídaným potenciálem a kulturou odporu vůči vnějším autoritám, kterou zdědil od Fidela ...S takovým příkladem, jakým byl Fidel, kubánský národ již nikdy nikomu nedovolí, aby jej zkolonizoval,“ zdůraznil Correa.

Prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma vzpomněl na Fidela Castra jako na člověka, který vždy podporoval boj utlačovaných proti utlačovatelům. „Byl vždy po našem boku. Nikdy jsme nepochybovali o tom, že Kuba je naším spojencem, na kterého jsme se mohli kdykoliv obrátit,“ uvedl.

Z evropských politiků se pietní akce zúčastnil například předseda řecké vlády Alexis Tsipras, který Castra označil za mezinárodní symbol boje a vzdoru. „Loučíme se s Fidelem, bojovníkem za práva chudých a utlačovaných, těch, které všichni ostatní přehlížejí. Fidel a jeho bojovný duch naplnil svou odvahou všechny kouty tohoto světa. Fidel se stal součástí historie člověčenstva,“ prohlásil řecký politik.

Samotný pohřeb Fidela Castra se uskuteční 4. prosince. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…