Já jsem hovno, já můžu. Členka Pussy Riot, která souložila v muzeu, promluvila o Putinovi

27.07.2015 8:11

Politická aktivistka a někdejší členka punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Andrejevna Tolokonnikova, která byla v roce 2012 odsouzena za protiputinovské vystoupení v moskevské katedrále Krista Spasitele ke dvěma letům vězení, neustává v kritice ruského prezidenta Vladimira Putina. V komentáři, jehož překlad zveřejnil na svých webových stránkách časopis Přítomnost, vysvětluje, proč na rozdíl od ní nemůže být Putin pankáčem.

Já jsem hovno, já můžu. Členka Pussy Riot, která souložila v muzeu, promluvila o Putinovi
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Anketa

Která z následujících osobností veřejného života by dle vás měla býti příštím prezidentem republiky ? (poznámka: Jde o čistě orientační anketu)

hlasovalo: 24347 lidí

Tolokonnikova zahájila kariéru politické aktivistky na jaře 2007, kdy se společně se svým manželem stala členkou radikální umělecké skupiny Vojna. Zúčastnila se několika jejich kontroverzních vystoupení, přičemž asi nejznámější je protestní akce „Mrdáme za Medvídka, dědice trůnu“, která se konala v únoru 2008 – den před zvolením Dmitrije Medvěděva ruským prezidentem. Tolokonnikova (ve vysokém stupni těhotenství) s manželem a dalšími páry provozovala ve veřejně přístupné muzejní místnosti v moskevském přírodovědeckém muzeu sex jako satiru na výzvu Medvěděva ke zvýšení reprodukce ruského obyvatelstva.

Od roku 2011 byla Tolokonnikova členkou punkové skupiny Pussy Riot. V srpnu 2012 byla spolu s dalšími členkami této skupiny odsouzena na dva roky vězení za výtržnictví v moskevské katedrále Krista Spasitele. Propuštěna byla v prosinci 2013 na základě amnestie ruského parlamentu. Poté ohlásila odchod ze skupiny. Spolu s Marií Aljochinovou na to založila občanské sdružení Zona prava, které má podle Wikipedie za cíl právní, psychologickou a informační podporu vězňů v Rusku a chce dosáhnout větší otevřenosti a humánnějších podmínek v celém ruském soudním a vězeňském systému.

Tolokonnikova zasáhla i do českého veřejného prostoru, když v roce 2014 v rozhovoru pro britský Guardian zkritizovala prezidenta Miloše Zemana. Označila ho za „typického patriarchálního hlupáka“.

Jsem hovno, já můžu. Putin jako prezident ne

V komentáři, jehož překlad zveřejnil na svých webových stránkách časopis Přítomnost, který se do širšího povědomí české veřejnosti dostal kvůli sporu Hradu o údajnou autenticitu článku novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, Tolokonnikova vysvětluje, proč na rozdíl od ní nemůže být ruský prezident Vladimir Putin pankáčem.

„Putin je úředník, on je náš podřízený, kterého jsme zaměstnali, aby se staral o naše zájmy. On musí byt velmi opatrný, šedý, ustrašený a musí se bát nás, ne my jeho. On nemá nárok se zabývat uměním, dokud je prezidentem Ruské federace, on nemá nárok na akcionismus, nemá nárok na pankáčství, protože když už sis vybral práci politika, tak se jí musíš věnovat až do konce, dokud se nevzdáš funkce prezidenta,“ argumentuje Tolokonnikova.

Ruský prezident by si podle ní měl vzít příklad z amerického protějšku. „Podívejte se na Obamu – je to unavený, utahaný člověk. Prezident je člověk, kterého všichni musejí deptat a od něhož se musí dožadovat. Vzal na sebe velkou odpovědnost a musí být…“ uvádí aktivistka s tím, že tohle Putina absolutně nezajímá. Raději se prý chová úplně nevázaně a vykládá totální nesmysly o nějakých prasátkách běhajících v tajze.

„Já mám právo se chovat nevázaně/drze, protože se nenazývám prezidentem Ruské federace, já bych o sobě ani neřekla, že jsem političkou, možná spíš politickou umělkyní. Já jsem umělkyně – já můžu. Já jsem pankáč – já můžu. Já jsem hovno – já můžu. Putin nemůže,“ má Tolokonnikova jasno.

Celý komentář ruské aktivistky k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…