Já jsem pravičák. Já nejsem politik. Já jsem ANO. Co vám to sděluje Andrej Babiš?

17.06.2014 18:17

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi i osm měsíců po volbách prospívá, když veřejnost přesvědčuje o tom, že není politik. Stejně tak mu podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše získává sympatie, když veřejně přiznává, že se dopustil chyby. Sociolog Jan Hartl dodává, že Andrej Babiš je hodnocen pozitivně za to, že je srozumitelný, jasný a stručný, což dohromady vytváří předpoklad pevného vedení.

Já jsem pravičák. Já nejsem politik. Já jsem ANO. Co vám to sděluje Andrej Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nepovažuje se za politika a přitom mezi politiky vévodí žebříčkům popularity. Navíc už pátý měsíc stojí v čele Ministerstva financí, což je pozice, na níž se moc obliby u veřejnosti získávat nedá. Své by o tom mohl vyprávět první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jemuž pravidelně patřily v žebříčku popularity jen ty nejspodnější příčky. Řeč je ale o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, jenž se zatím s žádným vážnějším problémem ve své krátké politické éře nesetkal.

Jeho pozitivnímu obrazu u veřejnosti zatím neublížilo ani to, když se během jediného týdne zbavil exprimátora Jana Kasla jako lídra pražské kandidátky ANO pro komunální volby a náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové. „Kdo nedělá chyby, tomu se nevěří. Věcem a lidem bez chyby se nevěří. Právě pan Babiš má tu velkou výhodu, že on chyby přiznává. Řekne ´Nejsem v politice tak dlouho, tak jsem se dopustil chyby, ještě nejsem politik', a tím zdůvodní, proč mu nevyšla sázka na pana Kasla nebo paní Marvanovou. Ale tohle lidi berou, protože nemlží a řekne, jak to skutečně je,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Veřejnost spatřuje v Babišovi někoho, kdo by jí mohl pomoct

I osm měsíců po volbách, které vynesly šéfa hnutí ANO do nejvyšších pater domácí politiky, se Andreji Babišovi daří ujišťovat lidi, že je na jejich straně proti politikům. „On vždycky řekne, že není politik, že do politiky nedávno přišel, že je politikou překvapen. Párkrát mu to vyjde, ale mockrát se tenhle vtip opakovat nedá. Ale záleží, co na to voliči. Možná je některým voličům sympatické, že umí přiznat chybu, ale možná je to jen mediální hra,“ říká pro ParlamentníListy.cz k Babišovu vystupování bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Zatímco předsedovi ANO u veřejnosti prospívá, když mluví o tom, že s politikou začíná, pro jeho hnutí začátečnictví v politice už tak prospěšné není. „Andrej Babiš je tam dominantní postava, on sám je hnutí ANO. Asi se tam nemá moc o koho opřít, lidé z jeho okolí nejsou v politice ještě tak dobří jako ti Sobotkové, Haškové, kteří do ní šli rovnou ze školy. Ale veřejnost, kterou už většinou politika přestala zajímat, najednou spatřuje naději v někom, kdo by jim mohl pomoct a do té politiky se opřít. A tím je Babiš. Zatím se mu to daří, ale je otázka, jak dlouho, protože je na všechno víceméně sám,“ poznamenává Jiří Mikeš.

Předseda hnutí ANO je rozkročen napravo i nalevo

Vedle umění přesvědčit veřejnost, že není politik, zvládá Andrej Babiš také rétoriku směrem k té části voličského spektra, odkud tuší, že mu přišlo nemálo hlasů. „Já jsem pravičák“ nebo „nechápu, proč Kalousek zvyšoval daně“, nechává se ministr financí opakovaně slyšet. „Přitom podle mě není ani levicový, ani pravicový, je rozkročen nalevo i napravo a kouká na jedny i na druhé s určitým úsměškem, protože zatímco on něco dokázal, tak tihleti se plácají v Parlamentu a jenom žvaní a žvaní,“ konstatuje mediální odborník.

Právě ve sněmovně se hodně často střetává s Miroslavem Kalouskem. Jejich vzájemné útoky a hádky mohou být bojem o pravicové voliče, výrazem osobního nepřátelství, ale i divadlem pro veřejnost, kterou tím na sebe stále upozorňují. „Tomu, že by bojovali o pravicové voliče, nevěřím. Myslím si, že je tam osobní averze, jsou to nepřátelé. Miroslav Kalousek má v těch soubojích výhodu v tom, že je v politice mnohem déle, a proto je protřelejší,“ hodnotí Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Duelu s Kalouskem před kamerami se do budoucna nevyhne

Myslí si, že by bylo pro veřejnost zajímavé, kdyby se oba pánové sešli k duelu před televizními kamerami. „Každý má přednosti v něčem jiném, tak jejich souboje mohou být zajímavé. Že k žádnému zatím v televizní debatě nedošlo, přičítám tomu, že pan Babiš vyčkává, aby získal zkušenosti, přehled, a aby se naučil, jak na Miroslava Kalouska. Do budoucna se tomu střetu nevyhne. A bude to velice zajímavé, když si to tihle dva před televizními kamerami rozdají. Zatím by měl pan Kalousek asi převahu, ale je otázka času, kdy se Andrej Babiš v Parlamentu a ve vládě ještě více otrká,“ podotýká mediální odborník.

V květnovém průzkumu agentury STEM vyšplhala Babišova popularita až k 66 procentům. „Pan Babiš v těch výzkumech boduje pozitivně, protože se mu daří naplňovat základní dva cíle, které určují veřejné mínění. Jednak mají lidé při hodnocení Andreje Babiše pocit, že to někam směřuje, že to má nějaký cíl, že je za tím nějaká představa. A druhá věc je, že je schopný ty obecně formulované závěry převádět do praxe, protože je praktik a je zvyklý se pohybovat v obtížném ekonomickém terénu,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl, ředitel agentury STEM.

V popularitě vždy skórovali ti, kdo hovořili jasně ve čtvrtminutovém žánru

„A když se podíváme na žebříčky popularity politiků už od devadesátých let, tak zásadně skórovali lidé, kteří hovořili jasně a srozumitelně, zejména tedy v tom patnáctivteřinovém televizním žánru. To platilo o Vladimíru Dlouhém, o Jiřím Dienstbierovi, koneckonců svého času i o Petře Buzkové. A Andrej Babiš je hodnocen pozitivně za to, že je srozumitelný, jasný, stručný, což dohromady vytváří předpoklad pevného vedení, tedy toho anglického leadershipu, kterého je v naší společnosti a v západní Evropě značný nedostatek,“ upozorňuje Jan Hartl.

Pochybovačné hlasy o tom, že vysoká popularita Andreji Babišovi dlouho nevydrží, považuje za bezpředmětné. „To jsou takové jednoduché interpretace, protože je jasné, že když je někdo tak vysoko, tedy přes šedesát procent, tak dřív nebo později jeho vysoká popularita musí jít dolů. To je prostoduchá úvaha. Otázka je, kdy a jak. Ale říct, když je nějaký politik na tom dobře, že dříve nebo později mu půjde popularita dolů, to pochopitelně není nic objevného. Ale zatím se tam drží a drží se tam právě z důvodů, o nichž jsem výše hovořil,“ dodává ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…