Já jsem se musel štípat, jestli se mi to nezdá. Do Událostí, komentářů přišel Václav Klaus a mluvil o Německu. Stálo to za to

18.01.2017 22:56

Exprezident Václav Klaus dostal prostor ve středečních Událostech, komentářích České televize. Znovu ocenil nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, popsal, jak se rodila Česko-německá deklarace, a vykreslil svou představu budoucnosti Evropské unie. Současná podoba EU prý není výhodná vůbec pro nikoho. Ani pro Německo, ani pro nás, protože nemůžeme vzdorovat tomu, co rozhoduje Německo.

Já jsem se musel štípat, jestli se mi to nezdá. Do Událostí, komentářů přišel Václav Klaus a mluvil o Německu. Stálo to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Vše začalo reportáží, ve které se k autorství Česko-německé deklarace přihlásil tehdejší německý ministr zahraničí Klaus Kinkel. Když ve studiu dostal slovo Václav Klaus, svým nezaměnitelným způsobem kroutil hlavou: "Já jsem se musel štípat, jestli se mi to nezdá, co jsem slyšel". Podle Klause vše domlouval on sám coby premiér a německý kancléř Helmut Kohl. Jednání o deklaraci probíhala tři roky. „S Kohlem jsme se domluvili. On tehdy říkal, že je to ‚Schef Sache‘, je to věc šéfů. Jmenujte jednoho zmocněnce, se kterým budeme jednat. Tak já jsem jmenoval pana doktora Weigla a dohodli jsme ty formulace,“ prozradil Klaus. Česko-německá deklarace představovala podle exprezidenta významný mezník v rozvoji pozitivních vztahů mezi oběma zeměmi.

To, co bylo dohodnuto před setkáním Klause s Kohlem, bylo podle českého exprezidenta jen prázdným řečněním. „Já jsem tam vnutil větu, že minulost musí zůstat minulostí a že se nesmí zapomínat na to, co byla příčina a co byl až následek. Tou příčinou byla válka rozpoutaná Německem, cokoli, co přišlo po tom, byl až následek,“ zlobil se před kamerami Klaus.

Podle exprezidenta se však nesmíme zabývat jen minulostí. Německo podle názoru hosta dominuje Evropské unii. „Kdyby byla EU rodinou suverénních spolupracujících států, žádná dominance Německa nemusela nastat. Ale Lisabonská smlouva to změnila a Německo dominuje. Německo má díky své síle možnost manipulovat s mechanismy Evropské unie, čemuž se my nemůžeme bránit,“ je přesvědčen někdejší politik.

I proto je rád za to, jak se rozhodla Británie. Je rád, že se Velká Británie rozhodla natvrdo odejít z EU. Snad to politiky z Bruselu poučí, že se musí zastavit postupující evropská integrace. Trh v Evropě se možná zase uvolní a trh v Evropě začne po letech stagnace zase narůstat,“ je přesvědčen Klaus. Exprezident by byl spokojen, kdyby se Česko a Velká Británie chovaly k sobě navzájem jako rovní partneři, kteří budou mít spolu co nejlepší vztahy.

Připomněl také, že Evropská unie existovala přes padesát let bez Lisabonské smlouvy, takže není důvod si myslet, že by bez této smlouvy EU nemohla existovat i nadále. „Ty hlavní unifikační prvky Evropu destabilizují. To není pro nás výhodné, pro Německo to není výhodné, pro nikoho to není výhodné,“ udeřil Klaus.

Určitou naději pro svět vidí také v novém prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. „Tento nový prezident USA je nadějí,“ konstatoval. Klaus jen nerozumí tomu, proč Trump volá po opětovném zavádění cel v obchodě. „Snad je to jen folklór,“ doufal Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…