Já jsem takový jednoduchý, řekl Andrej Babiš. Rozdal dárky za 1 Kč a přál si: Rusko a Evropa by se měly spojit proti nebezpečí

16.03.2015 20:51

REPORTÁŽ "Od revoluce nikdo neměl žádnou vizi naší země," kritizoval své předchůdce na besedě v ostravském Knihcentru vicepremiér Andrej Babiš (ANO 2011). Připomenul i "brutální rozkrádání“, kterému se snaží zamezit. V reakci na dotazy z publika se věnoval také situaci na Ukrajině a hrozbě Islámského státu. Beseda se uskutečnila při příležitosti jeho dvoudenní návštěvy Ostravy a představení nové knihy O Babišovi bez Babiše.

Já jsem takový jednoduchý, řekl Andrej Babiš. Rozdal dárky za 1 Kč a přál si: Rusko a Evropa by se měly spojit proti nebezpečí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Na začátek debaty vicepremiér také zabrousil do nedávné historie: "Byla tu obrovská poptávka po změně. Myslím si, že je dobře, že jsme hnutí udělali a vytvořili novou atmosféru. To brutální rozkrádání a Klondajk, který tady byl… Někteří dostali už obavy, ale je to práce na dlouho," uvedl také Babiš. "Jsem v pozici, kdy na mě všichni útočí, že jsem největší ohrožení demokracie od vítězného února,“ dodal s tím, že není jednoduché něco měnit. "Jsem optimista, snažíme také přijít s nějakou vizí naší země, protože od revoluce tady nikdo žádnou vizi neměl," dodal také Babiš.

Babiš: Devalvace koruny občany poškodila

Vicepremiér se věnoval také problémům regionu, připomenul kauzu s byty OKD, zpackané dálnice nebo nezaměstnanost: "Musíme získat další investory, přemýšlíme, že bychom tu dělali nějaké sdílené služby pro celý stát. Myšlenek je plno." Po úvodním vstupu přišly na řadu otázky z publika. Jedna z nich se týkala také intervence České národní banky. "Devalvace koruny občany poškodila," reagoval Babiš. "Cíl ČNB zabojovat proti deflaci se také moc nenaplnil. Firmy to nečekaly, měly nakoupené euro dopředu a těch firem, které profitovaly, bylo podle mého názoru velmi málo," dodal s tím, že ekonomové se v této otázce nedokáží shodnout.

Babiš: Měli bychom se spojit a bojovat proti Islámskému státu

Veřejnost zajímal také názor Andreje Babiše na zahraniční politiku a situaci na Ukrajině: "Měli jsme po druhé světové válce rovnováhu. To, co udělal Putin, že obsadil Krym, je nepřijatelné a je velká škoda, že to tak dopadlo. Prezident má pravdu, že největším ohrožením nás všech je Islámský stát. Před pár lety to ještě vypadalo, že Rusko a Evropa budou spolupracovat a teď to dopadlo špatně. Je to škoda, protože by se měly spojit a bojovat proti nebezpečí,“ uvedl Babiš. "Pevně věřím, že se to nějak vyřeší. Čekal jsem, že to bude řešit hlavně Německo, protože mají nadstandardní ekonomické vztahy s Ruskem,“ dodal.

Lidé se ptali také na směřování hnutí. "Svoboda, svoboda podnikání, ale chceme také solidaritu s těmi, o které je nutné se postarat. Nechci budovat stát, kde jsou zneužívané sociální dávky, chci držet nízko daně," vysvětlil také Babiš.

Kniha O Babišovi bez Babiše za 1 Kč

Na besedě s veřejností v Knihcentru představil vicepremiér novou knihu O Babišovi bez Babiše. Kdo přišel na setkání, obdržel ji za akční cenu 1 Kč. "Myslím, že to byl nápad mých kolegů, ale přiznám se, že jsem ji ještě celou nečetl, ale rozhovor s řidičem je brutální," upozornil na obsah vicepremiér. Na dotaz, zda sám připravuje vlastní knihu, odpověděl, že pokud napíše své zkušenosti z politiky, půjde o bestseller. "Na psaní moc nejsem, já jsem takový jednoduchý, spíš na to řízení," reagoval s nadsázkou Babiš. Novinka je soubor autentických a necenzurovaných rozhovorů, které vznikly u příležitosti jeho 60.narozenin. Svoje postřehy, názory a vzpomínky do nich promítlo čtrnáct osobností, které k Andreji Babišovi mají nějakým způsobem blízko. O svůj pohled na něj se podělila rodina, aktéři veřejného života, umělci, byznysmeni, kolegové z firmy i z politiky.

Andrej Babiš stráví v Ostravě dva dny. Řeší mosty v havarijním stavu

V pondělí si Andrej Babiš v Ostravě také prohlédl poškozené dálniční mosty na D47. Na důvodech, proč jsou šest let staré mosty v nevyhovujícím technickém stavu, se Ředitelství silnic a dálnic nemůže shodnout se zhotovitelem stavby, firmou Eurovia. Od konce loňského roku, kdy ŘSD zkoumalo na mostech přípustnou zátěž, na ně smějí vjíždět jen osobní vozidla a pouze třicetikilometrovou rychlostí. V Moravskoslezském kraji stráví vicepremiér dva dny. Setká se s představiteli města i podnikatelů. V úterý navštíví areál bývalé chemičky Ostramo, který je jednou z největších ekologických zátěží v regionu a v zemi vůbec. Sanace tamních ropných lagun by měla skončit v roce 2022. Nejhorší část lagun, tedy zapáchající kaly, by mohla být odtěžena do konce roku 2016, řekl nedávno ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…