Já jsem váš šéf, nastoupil Macron na generály. A i jinak se prý chová v podstatě jako diktátor

03.09.2017 10:53

Filozof Matěj Široký působící ve Francii se v textu pro server Česká pozice pokusil nahlédnout pod pokličku vládnutí tamního nového prezidenta Emmanuela Macrona. Podívejte se raději sami, k jakým závěrům dospěl.

Já jsem váš šéf, nastoupil Macron na generály. A i jinak se prý chová v podstatě jako diktátor
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Už v předvolební kampani Emmanuel Macron sliboval, že promění Francii, málokdo asi čekal, že sáhne do francouzské armády. Ale Macron to udělal. Aby zlepšil vyhlídky francouzské ekonomiky, rozhodl se udělat škrty v armádě. Vrchní velitel francouzské armády generál Pierre de Villiers protestoval, ale nebylo mu to nic platné, tak nakonec raději rezignoval.

„Aféra začala schůzí parlamentní komise pro obranu 13. července. Když poslanci generálovi de Villiers oznámili, že vláda plánuje škrtnout 850 milionů eur z armádního rozpočtu na letošní rok, v rozčílení prohlásil, že se nenechá takhle ‚ojebat‘. Poté svůj výrok zmírnil, že po takových škrtech ‚se nebude moci podívat svým chlapcům do očí‘. Navíc armáda ztratí bojeschopnost, což může mít vliv i na Česko – francouzská armáda patří k posledním, jež jsou v Evropské unii po odchodu Velké Británie bojeschopné,“ domnívá se Široký.

Macron může mít k oslabení armády dva důvody. Zaprvé může svou vlastní armádu oslabit proto, aby mohl prosazovat společnou evropskou armádu. Je také možné, že se snaží ukázat německé kancléřce Angele Merkelové, že to s reformou Francie myslí vážně a neváhá sáhnout i do státních výdajů. Široký však připomíná, že svým zásahem do výdajů na obranu Macron porušil jeden ze svých předvolebních slibů.

„Macron v předvolební kampani tvrdil, že rozpočet na armádu zůstane zachován. Navíc to bylo součástí programu předsedy vlády Édouarda Philippa, který ve svém projevu před francouzským parlamentem 4. července slíbil, že výdaje na armádu od roku 2018 dosáhnou dvou procent HDP. Oznámení škrtů o devět dní později bylo pro generální štáb studenou sprchou a značně poškodilo důvěru armády ve vrchního velitele,“ upozorňuje filozof.

Celý komentář naleznete zde.

Nový francouzský prezident dal také najevo, že to on je vrchním velitelem armády. „Já jsem váš šéf,“ sdělil 15. července nastoupeným mužům a ženám. Generála Pierra de Villiers tím ponížil natolik, že voják rezignoval. Média za to Macronovi řádně vyčinila. Ani levicové, ani pravicové deníky nešetřily kritickými slovy na adresu prezidenta, který se v dobách míru takhle chová k profesionálnímu vojákovi a ponižuje ho.

„Tato reakce odhaluje nastávající spor médií s novým francouzským prezidentem. U bývalého prezidenta Hollanda měli novináři stále otevřené dveře a právem mu bylo vyčítáno, že tráví čas více s nimi a pracuje na svém mediálním obraze než se státnickými povinnostmi a řešením problémů,“ podotýká Široký.

Je to přitom jen jeden z Macronových přešlapů. Když se stal prezidentem, Macron žádal Francouze, aby v parlamentních volbách volili jeho hnutí Republika vpřed!, novou politickou stranu plnou politických nováčků, kteří někdy mluví s novináři víc, než by měli. Stávají se kvůli tomu terčem vtipů na sociálních sítích.

„Macron rychle zapomněl, že demokracie by měla být zejména hledáním konsenzu. Jednou z reakcí byl i tweet pravicové poslankyně Agnès Marionové, která Macronovi připomněla klasického filozofa Seneku: ‚Nikdo si nezachová dlouho autoritu, stane-li se nenáviděným.‘ Pokud bude chtít Macron dokončit pětileté prezidentské období a začít další, jak prohlašují členové jeho strany, bude se muset zamyslet, je-li uplatňování autority a vynucování poslušnosti podřízených dobrou metodou k uskutečnění politických plánů,“ uzavírá svůj komentář Široký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…