Já jsem volil ve druhém kole Zemana a on se takto zachová! Sobotka v Partii spustil kanonádu na Hrad

07.05.2017 12:28

Exkluzivním hostem nedělní Partie televize Prima byl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Obsáhle se vyjádřil k vládní krizi.

Já jsem volil ve druhém kole Zemana a on se takto zachová! Sobotka v Partii spustil kanonádu na Hrad
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

Hned v úvodu zopakoval, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) je podezřelý, že se v minulosti vyhýbal placení daní, a byť jde jen o podezření, podle Sobotky je to nepřijatelné. V minulosti ministři opouštěli vládu kvůli mnohem menším podezřením. Sobotka se v této souvislosti pustil i do prezidenta Miloše Zemana, který si prý vykládá českou ústavu velmi specificky. Vykládá si ji tak, jak si ji nevykládal žádný z jeho moderních předchůdců, pokud jde o demisi vlády. Právě kvůli tomu nakonec Sobotka od demise upustil.

„Já jsem se snažil, abychom se nedostali do žádné krize, protože pro republiku to není nic dobrého. Já jsem nabídl demisi vlády, což bylo podle mě vstřícnější ke koaličním partnerům, protože by to umožnilo obměnit současnou koaliční vládu bez Andreje Babiše. Současně jsem v ČSSD nabídl svou funkci k dispozici a dal jsem najevo, že na ní nelpím. Prezident Zeman však tuto cestu odmítl. Proto jsem se rozhodl pro druhé řešení – pro odvolání Andreje Babiše,“ vysvětlil divákům Sobotka.

„Kdo jiný by měl respektovat ústavu a ústavní zvyklosti než právě prezident republiky,“ ptal se dál předseda vlády s tím, že Česká republika není prezidentskou republikou a hlavní slovo v ní nemá prezident, nýbrž parlament, kterému se zodpovídá česká vláda.


Bohuslav Sobotka v pořadu Partie. (ReproFoto: TV Prima)

„Já jsem napsal jedinou větu v SMS zprávě, kde jsme psal, dohodněte mi termín na Hradě. Nic jiného jsem tam nepsal... Nebyl žádný důvod, aby se prezident domníval, že tam jdu podat demisi. Ještě večer předtím jsem vystoupil v médiích a jasně řekl, že já nejdu na Hrad podat demisi a jdu na konzultaci. Uvědomte si také, že prezident Zeman konzultoval aktuální politickou situaci s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, ale nebavil se o tom s předsedou nejsilnější vládní strany, takže jsem předpokládal, že k této schůzce dojde,“ přidal další argument Sobotka. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

To, co se na Hradě následně stalo, prý Sobotku hodně naštvalo. „Mě to hodně naštvalo na všechny, kteří to na Hradě připravili. Já jsem se po tři roky snažil ukázat, že patříme na Západ a ne na Východ. To, co se odehrálo na Pražském hradě, nás posunulo spíš na Východ, ale já jsem si to nenechal vnutit, já jsem se nenechal ponížit,“ uvedl premiér. Je také toho názoru, že si prezident Miloš Zeman mohl svůj výstup ušetřit, protože Pražský hrad je srdcem naší země, místem, kudy kráčely dějiny, a zasluhuje si důstojnější scény. To, co se odehrálo na Hradě, prý oslabilo podporu ČSSD, které se až dosud Zeman těšil.

„A možná ještě jedna poznámka. Jeden člověk má tu krizi v rukou. Je to Andrej Babiš. Kdyby se křečovitě nedržel té funkce, mohli jsme se už bavit o tom, kdo Andreje Babiše nahradí, a pokračovat dál v práci ve prospěch občanů,“ zaznělo z úst předsedy vlády.

V prezidentských volbách jsem hlasoval pro Miloše Zemana a on teď jedná takhle...

Ve druhé polovině pořadu Sobotka prozradil, že ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2013 hlasoval pro Miloše Zemana, protože věřil jeho tehdejším slibům, že se bude chovat jako nadstranický prezident.

„Já jsem volil Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby... A očekával jsem, že bude nadstranický, jenže on evidentně nadstranický není. On straní jednomu hnutí a jednomu politikovi, to je Andreji Babišovi. Já doufám, že si Miloš Zeman rozpomene na to, co sliboval, že bude nadstranickým prezidentem,“ apeloval Sobotka na hlavu státu.

A co Čapí hnízdo?

Sobotka uznal, že problém Andreje Babiše vyplul na povrch už v souvislosti s firmou Čapí hnízdo. Sobotka se podle svých vlastních slov tehdy rozhodl Babiše podržet a pracovat ve prospěch občanů. Teď mu však došla trpělivost. Jako premiér nemůže prý dál nést odpovědnost za Babišovy skandály.

„Můžu mít ve vládě ministra, který veřejně lhal?“ ptal se před kamerami dál Sobotka v narážce na nahrávky kolující po internetu, na nichž Babiš mluví nelichotivě o kolezích z vlády a především naznačují, že vicepremiér zasahuje do obsahu médií, která před pár lety koupil – tedy do obsahu MF Dnes či Lidových novin.

Předseda vlády také jasně odmítl, že by si pořízení těchto nahrávek objednala ČSSD, jak to před kamerami České televize naznačoval Babiš. Tato kauza podle předsedy vlády jen ukázala, jak moc v České republice potřebujeme zákon o střetu zájmů, který se Babišovi tak moc nelíbil.

Šéf ČSSD také důrazně odmítl, že by spolupracoval s předsedou TOP 09, jak to opakovaně tvrdí Babiš, ale i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Já těžko mohu spolupracovat s Miroslavem Kalouskem, když máme každý jiný politický program,“ zdůraznil premiér. V tom, že se za něj tentokrát postavil Miroslav Kalousek, nevidí problém. „To si Andrej Babiš způsobil sám tím, jak se choval,“ smetl ze stolu Babišovu kritiku.  

Sobotka mohl také strčit hlavu do písku a předstírat, že se kolem Andreje Babiše nic neděje. „Určitě by to bylo jednodušší, ale já bych se pak na sebe nemohl podívat do zrcadla,“ zaznělo z úst premiéra.

V tuto chvíli se podle premiéra nehraje o nic jiného než o to, zda bude v České republice panovat politická kultura, jakou známe na Ukrajině, anebo raději taková politická kultura, jakou vidíme v Německu nebo v Rakousku. Sobotka se podle vlastních snaží o to, aby naše politická kultura byla na úrovni té německé či rakouské.

„Je otázka, zda měl Andrej Babiš vůbec kandidovat v nadcházejících volbách, kdy se prokázalo, že veřejně lhal,“ pálil do vicepremiéra dál a dál Sobotka.

V předvolební kampani by se však nechtěl věnovat jen problémům Andreje Babiše, byť nebude možné se tomu zcela vyhnout. Měli bychom řešit otázku, proč se v České republice rodí tak málo dětí, vláda by se měla angažovat v ekonomice, v čerpání evropských dotací, v přípravě rozpočtu na příští rok. Na tom všem by nejraději spolupracoval na půdorysu současné koalice. Také po  příštích volbách bude Sobotka preferovat programově blízkou koalici, se kterou bude možné pracovat ve prospěch České republiky.

„Podle mého je nejlepší variantou to, že tato vláda dokončí svůj mandát, přičemž se vymění ministr financí a půjdeme k řádným volbám,“ shrnul svou představu Sobotka. Pokud se toto podaří, pak podle něj zůstaneme politicky i nadále v srdci Evropy a nebudeme se posouvat na východ k již zmíněné Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…