Já jsem zůstal poctivý, zdůraznil v ČT exředitel DPP Dvořák

21.08.2012 21:28

Někdejší ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy byl hostem úterního Hyde Parku České televize. Zdůraznil, že pod jeho vedením se podniku dařilo a žádné korupční jednání prý neposvěcoval. Stejně tak popřel, že by jeho matka koupila vilu za pouhých 200 tisíc korun. Tato lež podle jeho názoru jen dokresluje mediální fikci, kterou budují novináři.

Já jsem zůstal poctivý, zdůraznil v ČT exředitel DPP Dvořák
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Jak je to s propojením organizovaného zločinu a Dopravního podniku hl. města Prahy? Právě na tuto otázku odpovídal někdejší ředitel DPP Martin Dvořák v úterním Hyde Parku ČT24. Stojí za připomenutí, že právě tento muž sliboval při nástupu do funkce transparentnější nakládání s penězi a dnes je jedním ze sedmi lidí, kteří čelí trestnímu oznámení spojenému s miliardovými úniky v podniku.

Model SMS jízdenek převzala i jiná města

"Já si myslím, že jsem zůstal poctivý a mám čisté svědomí," prohlásil hned v úvodu pořadu Dvořák. Následně se ohradil proti tomu, jak o fungování DPP informují média. Poukázal přitom na to, že za posledních pět let se v podniku nezvyšovaly ceny jízdného a klesaly náklady, což v případě společnosti s patnáctimiliardovým ročním obratem stojí podle Dvořáka za pozornost.

Na konkrétním případě zavedení SMS jízdenek se snažil ukázat, že se vše dělo v souladu se zákonem. Dodal k tomu, že firma, která službu SMS jízdenek provozovala, neměla z uzavřeného kontraktu nijak vysokou provizi. Podstatnou část údajné provize, která měla podle informací médií činit 24%, připadla mobilním operátorům.

"Je zločinem, když společnost provozuje určitou službu s marží osm procent? Já se domnívám, že ne," zdůraznil Dvořák, který podotkl, že po vzoru DPP převzala model SMS jízdenek i další města. Následně dodal, že sám nic nevěděl o tom, že by 17 haléřů z každé jízdenky měla získávat firma působící v daňovém ráji. On sám prý k ničemu podobnému nedával souhlas.

"Vůbec nikdy nás nenapadlo zkoumat pozadí firem, které nám nabízí standardní služby a byly standardně vysoutěženy," zdůraznil Dvořák, který připomíná, že, když si někdo koupí auto, také se nezajímá o to, kdo končí peníze, které za vůz zaplatil.

V pořadu opakovaně zdůrazňoval, že pod jeho vedením se dopravnímu podniku dařilo, smlouvy, které uzavřel jsou pro dopravní podnik výhodné a z tohoto hlediska měla smysl uzavřít smlouvu i kdyby měla být dalších dvacet let nevypověditelná. Připomněl také, že průměrná mzda zaměstnanců DPP vzrostla o dvanáct a půl procenta.

Matka koupila firmu, ne vilu

Následně přišla řeč i na údajný výhodný nákup luxusní vily, který měla uskutečnit jeho matka. Dvořák jednoznačně popřel, že se nějaká takováto transakce odehrála. Nešlo o levný nákup vily, ale o uhrazení závazků, které byly spojeny s firmou, jež skutečně zakoupila jeho matka.

"Moje matka žádnou vilu za 200 tisíc korun nekoupila. Moje matka koupila společnost za 200 tisíc korun, a do té musela nalít spoustu peněz, aby uhradila pohledávky spojené s tuto firmou. Získání oné vily bylo spojeno právě s uhrazením těchto pohledávek," uvedl Dvořák.

Dopravnímu podniku prý hrozí privatizace

To, co se dnes děje, představuje podle Dvořáka snahu, jak dopravní podnik dostat do kolen a následně ho privatizovat. Za těmito snahami stojí podle exředitele současný pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Ovládnout 15 miliard, které DPP obhospodařuje, je velmi lukrativní a výrazně by to posílilo pozici jakéhokoli politika ve straně," řekl Dvořák.

V pořadu vystoupil také komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, který uvedl, že politický boj hraje v kauze dopravního podniku svou roli, ale rozhodně tento boj nepředstavuje podstatu problému. Podstata problému je podle Honzejka v tom, že mnohé služby byly v minulosti předražené a po odchodu pana Dvořáka z DPP přicházejí firmy, které jsou schopny tytéž služby obhospodařit levněji.

"Nestandardní je i doba, na kterou byly uzavírány některé služby. Kontrakty na dvacet let se uzavírají např. v případě zásobování jaderných elektráren palivem. Ale copak lze DPP označit za strategický podnik, aby uzavíral smlouvy na stejně dlouhou dobu?" podivoval se v Hyde Parku Honzejk.

Dlouhodobé smlouvy přitom Dvořák v pořadu opakovaně hájil a nesouhlasil ani s tím, že by dříve uzavřené smlouvy na poskytování nejrůznějších služeb byly předražené.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…