Já mám ideál Evropy, vy přízemní kšefty. Zaorálek, Zahradil a Telička se sešli nad šokovanou EU po Brexitu

26.06.2016 13:11

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce na ČT24 byli ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a europoslanci Pavel Telička (ANO) a Jan Zahradil (ODS). A tématem nebylo samozřejmě nic jiného než vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Já mám ideál Evropy, vy přízemní kšefty. Zaorálek, Zahradil a Telička se sešli nad šokovanou EU po Brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Je třeba, aby Británie podala co nejdříve žádost o vystoupení. Je nutné, aby byly zahájeny rozhovory o uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií,“ podotkl Zaorálek s tím, že je nutné rozhodnutí Britů respektovat. Vyhlášení někdejšího starosty Londýna a odpůrce Evropské unie Borise Johnsona vnímá jako nesmyslné. Ten v minulých dnech řekl, že by prozatím posečkal s rozhodovánimi. 

„Není možné respektovat to, že členská země si podrží některé výhody a na ostatní si počká. David Cameron končí a Boris Johnson prozrazuje neznalost věci. Je potřeba, aby se objevili politici, kteří jsou připraveni vést jednání,“ sdělil Zaorálek. Na otázku, zda se může čekat do října, kdy Cameron chce z premiérského úřadu odejít, nechtěl jednoznačně odpovědět. „Vždyť i v britském zájmu je co nejrychleji situaci vyřešit,“ dodal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Telička se úvodem vyjádřil k rezignaci britského eurokomisaře Lorda Hilla. „Nemusel to udělat, ale vnímal, že toto celé provizorium je nešťastné. Podle Davida Camerona bychom měli čekat do měsíce x, kdy Británie konečně oznámí notifikaci o vystoupení z Evropské unie. A toto není správné. Británie nemůže sedět na dvou židlích. Britové přece nemohou zasahovat nyní do věcí, které se jich za pár měsíců nebudou týkat,“ sdělil Telička. Podle něj jde o taktiku Velké Británie, která se bude snažit nyní ze situace vytěžit. „Země by se však měla zachovat jako Lord Hill,“ uzavřel svá úvodní slova.

„Já bych zachoval klid. Nikdo se nezmítá k žádnému chaosu. Došlo pouze k důležitému rozhodnutí, které ovlivní Evropskou unii na dlouhou dobu dopředu. V několikaletém jednání je jedno, zda notifikace přijde dnes nebo v říjnu. Ve chvíli, kdy se notifikace oznámí, se odstartuje dvouletá lhůta, kdy by se mělo jednat,“ podotkl Zahradil. Současnou atmosféru vnímá jako excitovanou. Zároveň uvedl, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker by měl zvážit rezignaci. Zaorálek se jasně k otázce rezignace nevyjádřil. „Problém evropských lídrů nevidím však jednoznačně jako problém jen Junckera,“ řekl. „Máme černou ovci, máme obětního beránka. Je to to řešení, které chceme?“ otázal se Telička.

Zaorálek se následně rozohnil nad tím, že se v současné době nebavíme o tom, jak Evropská unie dostala do zubů, ale bavíme se pouze o nynějších důsledcích. „Dostali jsme do zubů a odchod Velké Británie je jako amputace ruky či nohy,“ podotkl Zaorálek s tím, že je nutné, abychom se bavili o tom, proč se to stalo. Na moment tak de facto převzal moderování debaty, což Telička okomentoval jako předvolební kampaň. „Je evidentní chyba politika Davida Camerona, který vyhnal Brity na stromy a následně je prosil, aby slezli dolů,“ pomyslel si Zaorálek. 

Hádka Teličky se Zaorálkem

„Projekt Evropské unie má obrovskou cenu. Obávám se nyní, co se stane v Severním Irsku,“ dostal se do ráže Zaorálek. „Nyní budu navrhovat premiérovi, aby držela Evropa pohromadě, aby se zabránilo další ekonomické krizi, aby se řešila bezpečnost,“ dodal ministr zahraničních věcí s tím, že pokud se bude pokračovat v krocích, které rozdělují Evropu, dopadne to špatně. „Ale to říkáme všichni,“ řekl Telička. Oba muži si následně vjeli do vlasů, a to především kvůli zdánlivě nesouvisejícímu tématu OKD. Moravec debatu nasměroval zpět do Velké Británie a do Skotska, k referendu o nezávislosti.

„Nejsme schopni řešit problémy Velké Británie, které nejsou jednoznačné. Pojďme řešit problémy Evropské unie,“ řekl Zaorálek. „Bavím se tady koaličními debatami v přímém přenosu,“ rýpl si do hádajících se mužů Zahradil. Zda bude skotské referendum o nezávislosti, nebo nebude, nechtěl předjímat. 

Hospodářská krize? Možné to je

„Ekonomická situace bude odvislá od toho, jak bude nyní postupovat Velká Británie,“ řekl k ekonomické situaci Evropy po Brexitu analytik Juraj Karpiš. Podle něj, pokud se bude tlačit na rychlý odchod, bude to mít horší důsledky, než vyčká-li se na říjen a ujasnění politické situace v Británii. „Připustil bych i možnost, že Velká Británie nevystoupí z Evropské unie, i když tato možnost není v současné době příliš pravděpodobná,“ dodal. 

Podle něj jsou však namístě i obavy z toho, že se zopakuje hospodářská krize. „Pokud dojde k rozloučení Velké Británie s Evropskou unií v poklidu, nemusejí být ekonomické dopady tak zásadní. Existují však jen malé rezervy pro nějaké šoky,“ myslí si. Brexit je však podle něj jedním z projevů problémů evropské ekonomiky, nikoliv příčinou.

„Já si pořád myslím, že až sedne prach, tak se ukáže, že čas pracuje proti nám. Nevěřím na to, že si můžeme dovolit hovořit o dlouhých prognózách jednání, investoři znejistí,“ řekl ke Karpišovým slovům Zaoárelk.

Podle Teličky ekonomické důsledky Brexitu již nastaly. „Není možné říci, jak bude vypadat nová dohoda mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ myslí si Telička. 

Hysterie Zaorálka, označila slova ministra Jourová

Následovalo i vystoupení eurokomisařky Věry Jourové, která Zaorálkova slova označila za hysterické výlevy. „Jean-Claude Juncker jednoznačně řekl, že se necítí být odpovědný za výsledky referenda. Pokud se panu Junckerovi dává Brexit za vinu, je to mimo. Nyní potřebujeme stabilizaci institucí a jasnou dohodu mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ řekla Jourová.

Ta následně uvedla, že ji mrzí odchod britského eurokomisaře Lorda Jonathana Hilla. „Byl pro nás ztělesněním všeho, co máme na Britech rádi – pragmatismu, humoru,“ uvedla s tím, že zítra na setkání eurokomisařů je nutné se bavit o aktuálních problémech Unie. Sama ale vnímá, že mechanismus spuštění odchodu Velké Británie z Evropské unie by měl být zahájen co nejdříve. „Měl by to udělat David Cameron dříve než v říjnu. Jeho nástupce by měl být symbolem nového začátku,“ dodala. Junckerova komise by měla podle ní přijít s transformačním plánem a neopomenout například zabezpečení vnějších hranic Unie. Podle Zahradila je především podstatné, aby nedošlo k obchodní válce mezi Evropskou unií a Velkou Británií. „Náš úkol je držet pohromadě. Nikdy nebudu pro fragmentizaci Evropy,“ sdělil závěrem Zaorálek. Muži následně diskutovali i přes ohlášený konec debaty Václavem Moravcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …