Já na Zemana tu žalobu vážně podám, ujistil Sobotka. Babiš musí odejít, vždyť sněmovna schválila, že je lhář, dodal

13.05.2017 12:57

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je podle svých slov připraven podat na prezidenta Miloše Zemana kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. A to v případě, že hlava státu neodvolá po návratu z Číny ministra financí Andreje Babiše (ANO), jak požaduje Sobotka. Ten to řekl v rozhovoru pro server Novinky.cz se zdůrazněním, že Česko je parlamentní demokracií.

Já na Zemana tu žalobu vážně podám, ujistil Sobotka. Babiš musí odejít, vždyť sněmovna schválila, že je lhář, dodal
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Sobotka v současné době odmítá, že by odešel i on.  Já jsem navrhoval, že by podala demisi celá vláda, ale to prezident republiky odmítl, protože tvrdil, že demisí předsedy vlády končí pouze premiér. Na základě toho výkladu jsem se rozhodl předložit jiný postup a navrhl jsem odvolat ministra financí z vlády. Nerozumím tomu, proč prezident nyní přichází s nějakými jinými variantami,“ rozzlobil se premiér nad variantou, kterou Zeman navrhl před odletem do Číny, že by měl kromě Babiše odejít i Sobotka. Ústava podle něj jasně říká, co by nyní měl Zeman udělat. 

Sobotka dle svých slov nemůže mít ve vládě ministra financí, jenž je podezříván, že se v minulosti vyhýbal placení daní. „Nemůžu mít ve vládě člověka, který veřejně lhal a přísahal a sliboval na zdraví svých dětí a vnuček, že nebude zasahovat do svých médií, a pak jsme viděli nejen na těch nahrávkách, ale slyšeli jsme také stanoviska novinářů, kteří odešli z MF Dnes, kteří potvrzují, že Andrej Babiš lhal, protože zasahoval do svých novin,“ dodal také. 

Neopomněl však ani pochválit svou vládu, která je dle jeho slov úspěšná a může dovládnout do voleb. Respektuje dle svých slov také skutečnost, že pokud Babiš odejde z Ministerstva financí, tak by to mělo být hnutí ANO, jež navrhne nového ministra. „Chci, aby na Ministerstvo financí šel někdo, kdo má odbornou způsobilost. Druhá podmínka – nechci, aby to byl někdo ze struktury Agrofertu,“ řekl podmínky Sobotka a následně se odmítl vyjádřit k tomu, zda bude respektovat nominovanou náměstkyni Alenu Schillerovou.

Premiér také uvedl, že v době vládní krize se nikdy nesešel s Andrejem Babišem soukromě a v tichosti. „Problémy Andreje Babiše jsou velmi veřejné a není žádný důvod dělat dohody, které by řešení těchto problémů měly zakrýt. Máme tady krizi mimo jiné proto, že Andrej Babiš není schopen odejít, ačkoliv Sněmovna konstatovala, že je lhář, ačkoliv mě Sněmovna vyzvala jako předsedu vlády, abych řešil jeho problém, pokud nevysvětlí své minulé podnikatelské příběhy. Nemyslím, že tyhle věci se dají řešit už na úrovni nějaké soukromé schůzky,“ míní Sobotka. 

Závěrem se Sobotka vyjádřil i k předvolebním preferencím, kdy se nedomnívá, že vládní krize bude mít nějaký vliv na preference. „Nedělal jsem to z nějakých předvolebních důvodů, proto, abych teď měnil nějakou situaci. Musel jsem to učinit, protože přišly závažné problémy ministra financí. Může to mít negativní dopad na preference, možná řada lidí byla spokojenější, když vláda stabilně fungovala. Já z toho nemám žádnou radost. Ale jsou některé hrany, za které jako předseda vlády jít nemůžu,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…