Já nebudu mluvit sprostě. Pan Babiš stát oškubal, vzkázal z rádia ministr Mládek

12.02.2017 18:39

Hostem Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Svěřenské fondy jsou poměrně častou věcí. Andrej Babiš tak formálně není v konfliktu zájmů,“ sdělil Mládek s tím, že záleží však na tom, zda oddělení je skutečné. „A to ukáže život,“ řekl.

Já nebudu mluvit sprostě. Pan Babiš stát oškubal, vzkázal z rádia ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem

Úvodem se Mládek vyjádřil k cenám za mobilní data, což je v současné době velmi diskutované téma. „ČTÚ dělal průzkum relevantního trhu, jak vypadá ta situace, dělal jej někdy v letech 2012–2016 a dospěl k tomu, že na trhu je plná konkurence. Když to začalo, tak tím problémem bylo volání, SMS – a vskutku v těchto oblastech můžeme konstatovat vývoj. Neomezené volání a neomezené esemeskování je dostupné za rozumné ceny,“ řekl Mládek s tím, že ČTÚ se nyní bude zabývat analýzou relevantního trhu, kdy se zaměří na mobilní data. „O ta jde především,“ sdělil.

„ČTÚ nemá kompetenci regulovat maloobchodní ceny, má určité kompetence vstoupit do fungování velkoobchodních cen,“ zmínil následně Mládek. „Není to tak, že jsme v situaci, že může kontrolovat finální ceny. Stále máme platný zákon o cenách, což byl velmi důležitý zákon za minulého režimu. Nyní je poměrně menší, reguluje ceny jen v určitých oblastech,“ dodal. „Já nyní předkládám novelu, zákon o elektronických komunikacích, a ta se zabývá ne cenami, ale podmínkami,“ řekl.

Mládek se následně vyjádřil i ke slovníku Bohuslava Sobotky (ČSSD), který nedávno řekl sprosté slovo ojebal. „Ono to k němu, to sprosté slovo nejde,“ myslí si totiž moderátor. „Neodvážím si radit panu premiérovi. Můj názor je takový, že se touto cestou nehodlám vydat,“ sdělil Mládek. „Mám ten postoj, že je tady člověk, který nám zvulgarizoval českou politiku, je to také člen této vlády,“ zmínil ministra financí Andreje Babiše (ANO) Mládek. Ten podle něj tento peprný slovník a pokleslou morálku do české politiky zavedl. „Můj lidský postoj je, že se tomu zasměju, ale nevím, jestli to panu premiérovi sluší,“ dodal Mládek.

To, že Andrej Babiš však oškubal stát, si Mládek myslí rovněž. „Pan Kalousek umožnil, dal návod, jak to udělat. Ta možnost, mluvíme o roce 2013, tam byla... Ta mezera, která tam vznikla, byla potom uzavřena. Ale bylo tam několik měsíců, kdy bylo možné vydávat korunové obligace, a tím pádem neplatit daně. Bylo to legální, to bohužel musím říct, ale bylo to také oškubávání státu,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu.

CELÝ POŘAD SI POSLECHNĚTE ZDE

A co spojení STAN a lidovců, bude to silná parta? „Možná že jo, možná že ne,“ podotkl Mládek. „Může se stát, že budou mít 9,9 % a pak nebudou oblažovat českou politiku svou přítomností,“ vyjádřil se ke dvojkoalici.

Mládek se vyjádřil také k situaci v ČSSD. „Pan Zimola je krajský stranický vedoucí, pan Sobotka je předsedou strany,“ odmítl se Mládek vyjádřit ke sporu mezi současným předsedou strany Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD). 

Své řekl i k prezidentským volbám. „Pan prezident do toho půjde. Jediní, kdo mu to může zhatit, je pán bůh nebo matka příroda,“ řekl Mládek k Zemanovi. „Pan prezident je samozřejmě také jen člověk, udělá občas nějakou chybu, ale je schopen ji napravit,“ řekl s tím, že v případě, že proti Zemanovi budou kandidovat Michal Horáček nebo Jiří Drahoš, současná hlava státu vyhraje.

Mládek se pak vyjádřil i k tzv. šmejdům. „S politováním musím říci, že návrh je zatím v prvním čtení, kdy vypukla ne moc konstruktivní debata. Doufám, že to parlament pochopí a nebude s tím problém,“ řekl. Šmejdů podle něj sice ubylo, ale je to tím, že se více schovali. 

Závěrečná slova patřila OKD. „Prodává se vše, co je v OKD, závod, kromě závazků vůči věřitelům. Ti dostanou jen nějaké procento z prodeje závodu. Jsou tak pryč ti majitelé, tak věřitelé dostanou minimum. Co je problém z hlediska toho státu – proto jsme to nabídli za koruny, že jsme se nezbavili dvou závazků – děr v zemi a odchodného horníkům. A to dohromady může stát pět až šest miliard,“ dodal Mládek s tím, že těžit se bude dál. „Ukončení těžby se předpokládá v roce 2025, s postupným uzavíráním šachet. Těžba v Paskově skončí 31. 3., časem dojde na další,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…