Já nejsem žádnej gambler. A v ekonomice se vyznám, řídil jsem velkej podnik. Michal Horáček oslovil národ z rádia

22.11.2016 18:42

Textař a antropolog Michal Horáček v úterní Kauze dne prozradil, co od něj můžeme čekat, pokud si ho zvolíme prezidentem. Podepsal by kvóty na uprchlíky? Trval by na sankcích proti Rusku? A proč vlastně odmítl výzvu Michaela Kocába, aby kandidoval s podporou Kroměřížské výzvy? Tato iniciativa prý lidi uráží.

Já nejsem žádnej gambler. A v ekonomice se vyznám, řídil jsem velkej podnik. Michal Horáček oslovil národ z rádia
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček na akci z "podhradí" na Staroměstském náměstí

„Podpořil by Vás Petr Hapka v kandidatuře?“ ptala se hned na úvod moderátorka Zuzana Bubílková. „To se ptáte na něco, co nevím. Ale asi ne, protože on žil tou hudbou. A spolupracovníky si nechával rád pro sebe, on byl trochu žárlivej,“ usmál se Horáček. Občany nechce lákat na své písně, chce s nimi hovořit v jednotlivých městech, snaží se prý vyhnout marketingovým akcím. Nesdílí ani pohled na Kroměřížskou výzvu Michaela Kocába.  

„Michael Kocáb má Kroměřížskou výzvu, se kterou prosazuje nějaký názor, a já ten názor nesdílím. On říká: Lidi, my vám předvybereme kandidáta a vy se pak rozhodnete. Já když se s těmi lidmi setkávám, tak ono je to uráží,“ podotkl Horáček. „Já jsem přesvědčen, že lidé mají vlastní rozum a vyberou si sami,“ dodal Horáček.

Co když bude premiérem Okamura?

„Vy jste si vsadil na vítězství Hillary Clintonové a prohrál jste. A na sebe byste si vsadil?“ ptala se dál moderátorka. „Ne, nevsadil. Víte, já jsem si vsadil letos poprvé, já nejsem žádnej gambler. Já jsem vsadil na Hillary Clintonovou v únoru,“ dodal. 

Ve své kampani nehodlá utrácet a nerozhazoval by ani jako prezident. „Já jsem prošel praktickou ekonomikou, protože jsem řídil velký podnik. Někdo říká, že vnímá finance až od miliardy, ale já to takhle nemám, já si všímám i útrat stokoruny nebo desetikoruny,“ zaznělo z úst Horáčka, který v této souvislosti zřejmě narážel na slova prezidenta Miloše Zemana, která před nějakým časem prohlásil, a to že ho zajímají především velcí podvodníci, proti nimž vystupuje. Za příklad takového podvodníka dal nejednou Zdeňka Bakalu.

Pokud by příští volby vyhrál Tomio Okamura (SPD), Horáček by to respektoval. „Nepředpokládám, že pan premiér Okamura bude tím politikem, který bude mít nejvíc hlasů, ale protože žijeme v demokratické zemi, tak bych musel podle toho jednat,“ zdůrazňoval. Totéž poznamenal na adresu lustračních osvědčení. Podle něj má smysl se tohoto institutu držet, ale pokud by voliči do pozice premiéra zvolili člověka, který nemá čisté lustrační osvědčení, Horáček by to respektoval.

Nakonec prozradil, že by trval na sankcích proti Rusku. „Já bych na sankcích trval. Ony mají velice důležitý a dobrý důvod,“ zdůraznil. A podepsal byste kvóty na uprchlíky? Ptala se dál Bubílková. „Ne,“ odvětil jasně. Kromě toho slíbil, že přestane kouřit, pokud bude zvolen prezidentem. Také by jako hlava státu zrušil bezpečnostní rámy u vstupů na Pražský hrad pro návštěvníky, protože podle jeho názoru zvyšují bezpečnostní riziko místo toho, aby pomáhaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…