Já si teď říkám o přes držku, řekl Michael Žantovský a povykládal o radikálním islámu. Mluvil též o blázinci a milovníkovi slepic

17.12.2015 8:01

Historik, publicista a spisovatel Petr Placák zpovídal pro Babylon, studentský list pro seniory, psychologa a ex-diplomata Michaela Žantovského, ředitele Knihovny Václava Havla. Společně probrali migrační krizi, Islámský stát, „zdrbli“ amerického prezidenta a poukázali na velikost toho našeho – Václava Havla. Žantovský si také zavzpomínal na dobu normalizace, kdy působil v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Léčil tam i vskutku kuriózní sexuální úchylky.

Já si teď říkám o přes držku, řekl Michael Žantovský a povykládal o radikálním islámu. Mluvil též o blázinci a milovníkovi slepic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Pokud jde o tu migrační vlnu nebo krizi, tak jakkoli se mi protiví rétorika některých našich politických představitelů, musím přiznat, že řešit tento problém formou násilí, kterou představují ty kvóty, a navíc neúčinného násilí, protože neexistuje jediný způsob, jak ty lidi udržet na místě, je kontraproduktivní vůči tomu, co ta krize mohla přinést,“ říká Žantovský. „Kdybychom vytvořili celoevropský fond pro pomoc uprchlíkům, celoevropský sbor pro efektivní kontrolu hranic atd. – to všechno by byla opatření, která by směřovala k posílení evropské solidarity. Ale takhle?“ nelíbí se mu, jak Evropa přistupuje k migrační krizi.

Islámský stát však na rozdíl od jiných nepovažuje za nějakou zásadní hrozbu pro naši civilizaci, byť připouští, že se jeho bojovníci podobají islámským bojovníkům sedmého století. „Já si teď říkám o přes držku, ale – na rozdíl od al-Káidy, která představovala určitou představu o tom, čeho chce dosáhnout, opřenou o jistý výklad Koránu a určité jeho historické mise – mám tendenci vidět IS jako nesourodou směsici fanatiků, gangsterů, lupičů a lapků, kteří drancují, loupí, znásilňují a vraždí po celém Blízkém východě, takže dříve nebo později s jistotou skončí,“ má za to Žantovský. Upozorňuje však také, že je chybou si myslet, že všichni islamisté jsou tupci. „Ale bohužel tupci jsou vždycky víc slyšet, stejně jako u nás,“ podotýká.

Horší než chyba

Tváří v tvář různým krizím dneška dle jeho názoru Spojené státy americké selhávají. Ex-diplomat kritizuje zejména americkou zahraniční politiku, jejímž představitelem je prezident Obama, která je prý nerozhodná, nekoncepční a rezignuje na dlouhodobé principy americké zahraniční politiky, zejména na atlantický vztah, na sounáležitost Evropy s Amerikou, na nepřípustnost přihlížet k masovému násilí páchanému na lidech v jiné zemi.

„A je to o to horší, že nejdříve se ta nepřípustnost verbálně deklaruje, dokonce jako červená linie, a pak, když je tato linie překročena, tak se nic nestane. To je, jak by řekl Talleyrand, horší než zločin, je to chyba. Přiznávám se, že z toho nejsem nadšený, a když se to dá dohromady s tím také ne úplně dobrým stavem společné evropské politické a bezpečnostní politiky, tak to tak trošku vypadá, jako by Západ ztrácel kompas, který tyhle dvě oblasti měly, a to je nepříjemné pomyšlení,“ míní Žantovský.

Zato první český prezident Václav Havel je dle ex-diplomata vedle T. G. Masaryka jednou z hlavních českých postav 20. století. „V jeho případě to není tak složité, protože ve 20. století jsme podobných postav v našich dějinách moc neměli, takže si troufám říct, že s T. G. Masarykem bude Havel jednou (někde můžeme třeba najít toho třetího, měli jsme i velké postavy nepolitické) z těch hlavních postav českých dějin 20. století, ať to budeme kroutit jakkoliv…“ myslí si Žantovský.

Ve skutečném blázinci

Psycholog v rozhovoru pro Babylon také zavzpomínal na dobu normalizace. Její začátek ho zastihl ještě na univerzitě. „Postupně se tam dostávali pěkný – existuje na to takové krásné slovo, které nemá jedinou samohlásku, ale to se netiskne, prostě kolaboranti a oportunisti. Já jsem dostudoval někdy v roce 1973, kdy už to stálo za hovno, ale měl jsem některé skvělé učitele,“ vyzdvihuje Žantovský.

Po studiích nastoupil do Výzkumného psychiatrického ústavu v Bohnicích. Zdejší prostředí si nemůže vynachválit. „Když normalizace opravdu ztuhla, tak došlo k převrácené perspektivě, a to tak, že to bylo až směšné. Tenkrát naproti léčebně stavěli to příšerné sídliště Bohnice, zatímco člověk celý den pracoval v architektuře, která byla vystavěna v secesním stylu za rakousko-uherského mocnářství, okolo byl velký park, celý den si tam člověk mohl v tom civilizovaném prostředí v klidu přemýšlet, potkávat se s milými pacienty a kolegy a pak večer vylezl z ústavní brány a najednou měl pocit, že je ve skutečném blázinci,“ vzpomínal Žantovský.     

V léčebně se ex-diplomat setkal s celou řadou diagnóz ze sexuální oblasti. Za jednu z těch veselejších Žantovský považuje sexuální úchylku na slepice. Takzvaného slepičáře přivezli do Bohnic policisté, kteří ho vylovili z Labe poté, co ho v družstvu načapali, jak obcuje se slepicemi. Chtěli ho vyhodit, on to neunesl a chtěl spáchat sebevraždu. „Do toho šlo proti němu soudní řízení pro poškozování socialistického majetku. A hlavní součástí naší léčby bylo pokusit se ho přeorientovat z družstevního na soukromý majetek – za soukromé slepice hrozila nanejvýš nějaká pokuta, ale za ty družstevní mohl dostat až pět roků,“ popsal Žantovský vskutku bizarní případ. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…