Já to řeknu diplomaticky... Kandidát ANO na předsedu sněmovny prozradil, co si myslí o Pirátech

25.10.2017 19:10

Moderátorka Světlana Witowská ve středečním Interview ČT24 přivítala dosavadního místopředsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO), kterého šéf hnutí Andrej Babiš nominoval na předsedu sněmovny. Ten ve vysílání prohlásil, že ANO bude dál jednat o ustavení vlády s ODS, ale kromě toho bude mít velkorysou nabídku také pro bývalé partnery z ČSSD a KDU-ČSL.

Já to řeknu diplomaticky... Kandidát ANO na předsedu sněmovny prozradil, co si myslí o Pirátech
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Hned na úvod si host rýpl do Pirátů. „Některé chování a některé výroky by mohli kolegové asi přehodnotit. Ale když to řeknu nějakým diplomatickým jazykem, tak Piráti vyjádřili politování nad svým chováním. A i proto je potřeba, aby se spolu ti politici potkávali a jednali,“ uvedl Vondráček.

V prvním kole se prý s partnery ve sněmovně bavili především o ustavení orgánů sněmovny, která má začít jednat 20 listopadu. Vondráček doufá, že do té doby budou některé příkopy vykopané v předvolební kampani zahrnuty a politici se spolu budou moct v klidu čtyři roky potkávat ve sněmovně.

S ohledem na to, že hnutí ANO ve volbách získalo trojnásobek poslanců oproti druhé nejsilnější straně, jako takové by Babišovo hnutí prý mělo mít předsedu sněmovny. „My k těm partnerům přistupujeme korektně a na oplátku od nich žádáme, aby respektovali vítěze voleb,“ požádal Vondráček.

Složení sněmovny ale může ovlivnit i to, jaká koalice se podaří, či nepodaří ustavit. „My máme 78 poslanců, SPD vyjádřila, že bude respektovat výsledek voleb, takže už teď máme sto,“ pochvaloval si. Stačilo by tedy získat už jen jednoho poslance k tomu, aby se Radek Vondráček opravdu stal předsedou sněmovny.

S předsedou SPD Tomia Okamury se prý shodli na tom, že je dobré přijmout obecný zákon o referendu, ale za určitých podmínek. Např. ANO trvá na tom, aby pro případně platné referendum musela k volbám přijít určitá nezbytná část občanů. „Pan Okamura navrhuje nulové kvórum, a to je podle nás ohrožení demokracie, a to my nemůžeme připustit, aby nedošlo k teroru organizované menšiny,“ podotkl Vondráček.

S SPD si prý vyjasňovali i otázku zákazu islámu. Na to sice ANO odmítá přistoupit, ale umí si představit, že v Česku bude zakázané islámské právo šaría, byť přesné formulace je ještě třeba prodiskutovat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle Vondráčka je ale ještě stále otevřena cesta k vládě s ODS. „Já myslím, že tyhle volby ukázaly, že se ODS před voliči dokázala očistit,“ podotkl Vondráček. Obratem ovšem dodal, že si tato strana přece jen nese nějakou zátěž z minulosti. V duchu vlády s ODS je prý ANO připraveno dokonce i přistoupit k určité modifikaci EET. Kompletní zrušení EET prý sice ani náhodou nepřipadá v úvahu, ale jistá modifikace tohoto nástroje prý nastat může.

Lze prý debatovat i o tom, která strana by ve vládě dostala jaký resort. „Jsou nějaké resorty, kde bude tlačenice veliká, jako je ministerstvo financí, to bychom si chtěli zachovat, ale jinak je to k jednání,“ uvedl také Vondráček.

Dopředu nevylučuje ani obnovení koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. „Budeme mít připravenou nějakou velkorysou nabídku pro naše partnery,“ připustil host. Na stole je také menšinová vláda hnutí ANO.

Když se pořad blížil k závěru, Witowská se Vondráčka zeptala, jak se to podle jeho názoru vyvine dál v kauze Čapí hnízdo, která se týká Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Nechtěl říct, zda by hnutí ANO hlasovalo pro vydání svých dvou poslanců. „Já jsem hlavně zvědavý, jestli ta žádost policie přijde a co v ní bude.“

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…