Já vám na vaši gay svatbu „peču“. Takže dorty vám neupeču, zasekl se cukrář. Jdou po něm úřady, on to žene výš

13.07.2017 8:37

V USA se řeší, jestli může poskytovatel služby odmítnout požadavek zákazníka, a to navzdory tomu, že mu to antidiskriminační zákony zakazují. Cukrář Jack Phillips z Colorada totiž odmítá péct svatební dorty pro gaye a odvolává se na svobodu náboženského vyznání a projevu.

Já vám na vaši gay svatbu „peču“. Takže dorty vám neupeču, zasekl se cukrář. Jdou po něm úřady, on to žene výš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Jack Phillips v roce 2012 odmítl upéct svatební dort pro dvojici homosexuálů chystajících svatbu. Produkty by sice dvojici gayů rád prodal. Nicméně odmítl poskytnout servis pro ceremonii, která je prý v rozporu s jeho náboženským vyznáním.

Jenže dvojice gayů Charlie Cragi a David Mullins si stěžovali na coloradských úřadech. Ty jim daly za pravdu. Odvolaly se přitom na legislativu, podle které nesmí poskytovatel služby zákazníky odmítnout na základě jejich rasy, pohlaví, náboženství anebo právě sexuální preference.

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

Jenže Phillips to myslel vážně a zahájil právní bitvu. Než aby se zákonu podrobil, ve své cukrárně přestal vyrábět svatební dorty. Jeho argumentem je, že na jeho straně prý stojí americká ústava a její první dodatek, zaručující svobodu vyznání a projevu. Ta je přitom právním normám jednotlivých států nadřazená. 

Phillips se zároveň neodvolává jen na svobodu svého vyznání, ale i projevu. Jeho právníci tvrdí poněkud absurdní stanovisko, a sice že pečení dortů představuje vyjádření jeho názorů tvůrčí cestou. Phillips by tak podle nich měl mít prostor se svobodně vyjádřit. Phillips navíc odmítá i další práce, například dělat výrobky obsahující alkohol nebo dorty s tematikou Halloweenu.  

Web Respekt.cz varuje před tím, že pokud Nejvyšší soud dá cukrářovi za pravdu (pokud by tedy uznal, že cukrářská činnost je formou vyjádření projevu), otevře tím dveře další možné diskriminaci gayů a leseb, a nikoliv pouze v cukrárnách. 

reklama

autor: maz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…