Já vám to říkal. Já jsem varoval, že Majdanem to neskončí, promluvil Viktor Janukovyč

23.06.2015 14:51

BBC se podařilo získat rozhovor s bývalým urkajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem, který se nyní nachází v ruském exilu. Je to jeho první rozhovor pro západní média od vypuknutí občanské války a vyjadřuje se v něm k tomu co se stalo, k tomu co se děje právě teď a přemítá i nad tím co se stane. Jak s Ukrajinou, tak s pštrosí zoo, která je na jeho ukrajinském pozemku.

Já vám to říkal. Já jsem varoval, že Majdanem to neskončí, promluvil Viktor Janukovyč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi

Rozhovor se udál v ruském jezdeckém klubu na předměstí Moskvy. Janukovyč zde přivítal britského reportéra Gabriela Gatehouse a po poslední Janukovyčově poradě s právníky se dali do řeči.

Janukovyč přiznal částečnou vinu za události, které vedli k jeho svržení, tedy střelbu do demonstrantů v únoru 2014 „Samozřejmě že vina je kromě dalších i na mě, možná jsem neudělal dost.“

Řekl, že žádný rozkaz nevydal. Ani aby se střílelo, ani aby přestali. „Nemám informace, že by někdo rozkázal střílet po demonstrantech,“ řekl Janukovyč a na Gatehousův dotaz, zda vydal rozkaz, aby se přestalo střílet, odpověděl, že to nebylo v jeho pravomoci, ale že veškeré násilí veřejně odsoudil.

„Nemohu odmítnout svoji zodpovědnost,“ přiznal svou část viny za události na Majdanu.

Poděkoval i Vladimíru Putinovi, který pomohl dostat Janukovyče ze země a tak mu „zachránil život“. K tomu došlo hned po střelbě na Majdanu a o záchranu se postaraly ruské speciální jednotky. Údajně tak Putin učinil na základě doporučení svých tajných služeb a jednalo se čistě o jeho rozhodnutí. „Nekonzultoval jej se mnou,“ říká Janukovyč.

„Samozřejmě je to tragédie pro Ukrajinu. Co se stalo je opravdu špatné, co dnes však potřebujeme je najít cestu z této situace. Co se stalo stalo se,“ popisuje situaci s anexí Krymu. Že Krym je součástí Ruska nepotvrdí a na Gatehouse zvyšuje hlas. Válka však podle něj není tou správnou cestou. „Potřebujeme další válku?“

Celý text i s videem zde

Janukovyč zároveň čelí obvinění z krácení daní a zpronevěry peněz. Což pro mnohé akorát potvrzuje jeho opulentní rezidence, která se rozkládá na území necelých dvou hektarů a můžeme na ní najít i pštrosí zoo. Podle informací BBC jen dřevěný nábytek v jeho domě stál přes 1.7 milionu euro. Obvinění však Janukovyč popírá.

„Nic dalšího na tom území nepatří a nikdy nepatřilo moji osobě,“ snaží se Janukovyč prosadit, že všechno zaplatil ze svých vlastních přiznaných peněz a že to vlastně nebylo jeho.

Zoologická zahrada, která se nachází na jeho pozemku tam prý prostě byla. „Ano ti pštrosi tam prostě jen tak žijí,“ tvrdí Janukovyč a dodává, že má rád zvířata a že na podpoře pštrosů není nic špatného.

Janukovyč nicméně nechápe, proč jej lidé viní ze současného konfliktu, stojí si za tím, že za něj mohou pravicový radikálové a počítá, že jednou se na Ukrajinu vrátí. Pro média už má jen poslední sdělení v duchu 'Já vám to říkal.' „Varoval jsem vás, že Majdanem to neskončí, že půjdou dál. A oni šli. Za poslední rok a půl tu byla válka, Ukrajina přišla o Krym a Donbas a tisíce lidských životů. Rozbili zemi a zatáhli do konfliktu celý svět. Evropu, Rusko i Spojené státy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…